Pretraga
Close this search box.

Ginekomastija

Vratite mušku siluetu!

Šta je ginekomastija?

Ginekomastija predstavlja stanje uvećanja žlezdanog tkiva grudi kod muškaraca, koje može uzrokovati ne samo fizički, već i emocionalni diskomfort. Naša misija je da vam pružimo rešenje koje će transformisati vaš izgled i poboljšati kvalitet života.

Kada se odlučiti na hirurško rešavanje ginekomastije?

Ako osećate nelagodu ili ste nezadovoljni izgledom vaših grudi, vreme je da razmotrite hiruršku intervenciju. Naši stručnjaci su ovde da vas vode kroz ceo proces, počevši od inicijalne konsultacije do postoperativnog oporavka.

Priprema i procedura

Kakva je priprema za ginekomastiju?

Kompletna priprema za operaciju obavlja se na našoj Klinici i uključena je u cenu.

Ona podrazumeva sledeće:

  • Laboratorijske analize
  • Internističko kardiološki pregled
  • EKG pregled
  • Rendgenski snimak pluća uz izveštaj radiologa
  • Pregled anesteziologa
  • Ultrazvučni pregled grudi

Proces ginekomastije?

Ginekomastija započinje uvođenjem pacijenta u opštu anesteziju. Pravi se rez oko areola (prstena oko brdavica), pa se uklanja želzdano tkivo. Ukoliko pacijent ima višak masnog tkiva, i ono se uklanja i to najčešće liposukcijom. Ako na grudima nakon uklanjanja velikog dela masnog tkiva bradavice zauzmu neprirodan položaj, onda se hirurški i njihov položaj koriguje.

Oporavak nakon ginekomastije?

Prvo previjanje i prva kontrola se rade 3. dana od operacije. Ostala previjanja se zakazuju u dogovoru sa hirurgom. Konci se skidaju 14. dana od opercije. Oporavak traje 2-4 nedelje. Posle operacije pacijent uzima antibiotike 5-10 dana. Prvih nekoliko dana posle operacije preporučuje se da pacijent miruje kod kuće i po potrebi uzima lekove protiv bolova. Najbolje je da pacijent spava na leđima, a nikako na trbuhu, najmanje mesec dana od operacije.

Bavljenje težim fizičkim aktivnostima se ne preporučuje u prvih 14 dana, a onda možete da radite i sklekove, trčite, plivate. Šest nedelja posle operacije ćete moći da dižete tegove u teretani.

Rizici nakon ginekomastije?

Kao i kod svake operacije, postoji rizik od krvarenja, infekcije, alergijske reakcije na anesteziju. Međutim, kada se operacija izvodi u potpuno sterilnoj sali i kada je radi iskusan hirurg po predviđenom protokolu, rizicu su svedeni na minimum.

Pre i posle

Najčešća pitanja

Da li će operacija ostaviti vidljive ožiljke?

Naš pristup je fokusiran na minimalizaciju vidljivosti ožiljaka, koristeći rezove na prirodno skrivenim mestima.

Oporavak obično traje 2-4 nedelje, sa povratkom na lakše aktivnosti već nakon nekoliko dana. Pratimo vaš napredak i stojimo vam na raspolaganju za sve savete i preporuke.

Ginekomastiju mogu izazvati različiti faktori, uključujući hormonske promene tokom puberteta, upotrebu određenih lekova, zdravstvena stanja kao što su bolesti jetre ili bubrega, i konzumaciju alkohola ili droga.

Prevencija ginekomastije nije uvek moguća, ali smanjenje rizika uključuje izbegavanje droge i alkohola, pažljivo upravljanje lekovima koji mogu izazvati ginekomastiju, i održavanje zdrave telesne težine. Regularni pregledi kod lekara mogu pomoći u ranom otkrivanju i upravljanju stanjem.

Ginekomastija sama po sebi nije opasna i retko je znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Međutim, može izazvati emocionalnu nelagodnost i utiče na samopouzdanje. Važno je razgovarati sa lekarom o bilo kakvim promenama u tkivu grudi kako bi se isključili drugi mogući uzroci.