Pretraga
Close this search box.

Rekonstrukcija grudi

Put ka Povratku Samopouzdanja!

Zašto je rekonstrukcija grudi važna?

Rekonstrukcija grudi pruža ne samo estetsko zadovoljstvo, već i emocionalnu utehu ženama koje su prošle kroz mastektomiju zbog karcinoma ili imaju kongenitalne anomalije. Naš cilj je da vam pomognemo da se osećate lepo i sigurno u svom telu.

Rekonstrukcija grudi se može izvoditi na različite načine, uključujući upotrebu implantata ili autolognih tkiva (tkiva uzetog iz drugih delova tela). Odabir metode zavisi od nekoliko faktora, uključujući želje pacijentkinje, njen anatomski status, tip prethodnog tretmana raka i preporuke hirurga.

Idealan trenutak za rekonstrukciju?

Rekonstrukcija se može planirati odmah nakon mastektomije ili nakon završetka svih terapija. Važno je da se ovaj korak preduzme kada ste fizički i emocionalno spremni.

Najvažniji korak u donošenju odluke o tajmingu rekonstrukcije grudi je konsultacija sa vašim hirurgom i onkologom. Oni će proceniti vaše specifične okolnosti i pomoći vam da donesete informisanu odluku koja najbolje odgovara vašim medicinskim potrebama i ličnim preferencijama.

Na Klinici Georgijev, naš tim stručnjaka posvećen je pružanju sveobuhvatne podrške i vođenja kroz svaki korak procesa rekonstrukcije grudi.

Priprema i procedura

Priprema za rekonstrukciju grudi?

Kompletna priprema za operaciju obavlja se na našoj Klinici i uključena je u cenu.

Ona podrazumeva sledeće:

  • Laboratorijske analize
  • Internističko-kardiološki
  • EKG pregled
  • Rendgenski snimak pluća uz izveštaj radiologa
  • Pregled anesteziologa
  • Ultrazvučni pregled grudi ili mamografiju
  • Pregled onkohirurga, ukoliko postoji potreba za tim

Procedura rekonstrukcije grudi?

Postoje dve glavne metode rekonstrukcije grudi koje se primenjuju u zavisnosti od obima onkološkog zahvata, obavljaju se pod opštom anestezijom.

Za parcijalnu mastektomiju, kada postoji dovoljno kože, često je izbor ugradnja implantata. Alternativna metoda, poznata kao „Tissue flap“ rekonstrukcija, uključuje korišćenje sopstvenog tkiva pacijentkinje, obično iz abdomena ili leđa, pa čak i iz butina ili zadnjice, za kreiranje nove dojke. Ovaj postupak koristi kožu i mišić sa odabranog mesta, koji se mikrohirurškim tehnikama premešta na grudni region.

Oporavak nakon rekonstrukcije grudi?

Oporavak varira u zavisnosti od izabrane metode i do par meseci, naš tim će vam pružiti sveobuhvatnu podršku kroz ceo proces. Krajnji cilj je postizanje prirodnog izgleda grudi i vraćanje samopouzdanja.

Rizici nakon rekonstrukcije grudi?

Kao i kod svake operacije, postoji rizik od krvarenja, infekcije, alergijske reakcije na anesteziju. Međutim, kada se operacija izvodi u potpuno sterilnoj sali i kada je radi iskusan hirurg po predviđenom protokolu, rizicu su svedeni na minimum.

Najčešća pitanja

Da li će rekonstruisane grudi imati prirodan izgled?

Cilj rekonstrukcije grudi je postizanje što prirodnijeg izgleda i osećaja. Dok implantati mogu pružiti dobar estetski rezultat, autologna rekonstrukcija često nudi prirodniji osećaj jer se koristi sopstveno tkivo pacijentkinje. Estetski rezultati će takođe zavisiti od veštine hirurga i individualnih karakteristika pacijentkinje.

Oporavak može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, zavisno od vrste operacije.

Ožiljci od rekonstrukcije grudi variraju u zavisnosti od vrste operacije. Oni se s vremenom smanjuju i postaju manje vidljivi, ali potpuno nestajanje ožiljaka je retko. Vaš hirurg će se potruditi da ožiljci budu što manje uočljivi.

Kao i svaki hirurški zahvat, rekonstrukcija grudi nosi rizike kao što su infekcija, krvarenje, problemi sa zarastanjem rana, formiranje ožiljaka, i reakcije na anesteziju.