Rekonstrukcija grudi

Put ka Povratku Samopouzdanja!

Zašto je rekonstrukcija grudi važna?

Rekonstrukcija grudi pruža ne samo estetsko zadovoljstvo, već i emocionalnu utehu ženama koje su prošle kroz mastektomiju zbog karcinoma ili imaju kongenitalne anomalije. Naš cilj je da vam pomognemo da se osećate lepo i sigurno u svom telu.

Idealan trenutak za rekonstrukciju?

Rekonstrukcija se može planirati odmah nakon mastektomije ili nakon završetka svih terapija. Važno je da se ovaj korak preduzme kada ste fizički i emocionalno spremni.

Priprema i procedura

Priprema za rekonstrukciju grudi?

Kompletna priprema za operaciju obavlja se na našoj Klinici i uključena je u cenu.

Ona podrazumeva sledeće:

  • Laboratorijske analize
  • Internističko-kardiološki
  • EKG pregled
  • Rendgenski snimak pluća uz izveštaj radiologa
  • Pregled anesteziologa
  • Ultrazvučni pregled grudi ili mamografiju
  • Pregled onkohirurga, ukoliko postoji potreba za tim

Procedura rekonstrukcije grudi?

Postoje dve glavne metode rekonstrukcije grudi koje se primenjuju u zavisnosti od obima onkološkog zahvata, obavljaju se pod opštom anestezijom.

Za parcijalnu mastektomiju, kada postoji dovoljno kože, često je izbor ugradnja implantata. Alternativna metoda, poznata kao „Tissue flap“ rekonstrukcija, uključuje korišćenje sopstvenog tkiva pacijentkinje, obično iz abdomena ili leđa, pa čak i iz butina ili zadnjice, za kreiranje nove dojke. Ovaj postupak koristi kožu i mišić sa odabranog mesta, koji se mikrohirurškim tehnikama premešta na grudni region.

Oporavak nakon rekonstrukcije grudi?

Oporavak varira u zavisnosti od izabrane metode i do par meseci, naš tim će vam pružiti sveobuhvatnu podršku kroz ceo proces. Krajnji cilj je postizanje prirodnog izgleda grudi i vraćanje samopouzdanja.

Rizici nakon rekonstrukcije grudi?

Kao i kod svake operacije, postoji rizik od krvarenja, infekcije, alergijske reakcije na anesteziju. Međutim, kada se operacija izvodi u potpuno sterilnoj sali i kada je radi iskusan hirurg po predviđenom protokolu, rizicu su svedeni na minimum.

Najčešća pitanja

Da li će rekonstruisane grudi imati prirodan izgled?

Da, naš cilj je da rekonstruisane grudi izgledaju što prirodnije i harmoničnije sa vašim telom.

Oporavak može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, zavisno od vrste operacije.

Ožiljci od rekonstrukcije grudi variraju u zavisnosti od vrste operacije. Oni se s vremenom smanjuju i postaju manje vidljivi, ali potpuno nestajanje ožiljaka je retko. Vaš hirurg će se potruditi da ožiljci budu što manje uočljivi.