Pretraga
Close this search box.

Operacija Nosa/Rinoplastika

Put do Skladnosti

Nos igra ključnu ulogu u harmoniji i proporcijama lica. Neusklađenost u veličini, obliku ili simetriji nosa može značajno uticati na samopouzdanje i opšti utisak koji lice ostavlja. Varijacije kao što su nesrazmerno veliki nos, iskrivljenost, preširoke nozdrve, izraženost baburnog izgleda, krvrgavost, prisustvo grba ili asimetrija, često su razlozi za estetsku korekciju.

Minimalne hirurške intervencije mogu značajno doprineti estetici lica, čineći ga skladnijim i dajući mu suptilnu, prirodnu lepotu. Postoji nekoliko pristupa korekciji nosa, uključujući operaciju vrha nosa, septoplastiku i rinoseptoplastiku. Ovi zahvati omogućavaju korekciju vrha nosa, prilagođavanje njegove dužine, sužavanje nozdrva, kao i uklanjanje neželjenih kvrga na korenu nosa.

Zašto odabrati Rinoplastiku?

Operacija nosa-Rinoplastika, ne služi samo poboljšanju estetskog izgleda nosa, već i rešavanju funkcionalnih problema kao što su teškoće sa disanjem. Bilo da je u pitanju devijacija nosne pregrade, nepravilnosti izazvane povredama ili jednostavno želja za estetskom korekcijom, rinoplastika nudi rešenje.

Korekcija vrha nosa

Operacija vrha nosa uključuje modifikaciju hrskavice radi poboljšanja funkcije i izgleda nosa. Ovom tehnikom se vrh može skratiti, produžiti, korigovati zakrivljenost ili suziti širinu. Primena zatvorene ili otvorene tehnike zavisi od ciljeva operacije. Operacija, koja traje 2-4 sata, rezultira finijim i skladnijim profilom nosa.

Septoplastika

Septoplastika Cilj septoplastike je ispravljanje deformisane nosne pregrade koja uzrokuje otežano disanje, česta krvarenja, upale sinusa, i poremećaje sna. Operacija uključuje rekonfiguraciju nosne pregrade radi poboljšanja protoka vazduha. Traje 30-60 minuta, a pacijent se obično otpušta istog dana.

Rinoseptoplastika

Rinoseptoplastika kombinuje estetsku korekciju nosa i funkcionalnu septoplastiku u jednom zahvatu, adresirajući kako fizičke tako i estetske nedostatke. Tehnike uključuju zatvorenu i otvorenu metodu za postizanje željenog izgleda i funkcije. Procedura, koja traje 2-3 sata, može dramatično promeniti izgled nosa i poboljšati disanje.

Priprema i procedura

Priprema za operaciju nosa?

Kompletna prirepremu za operaciju se radi kod nas i uključena je u cenu.

  • Podrazumeva laboratorijske analize: kompletna krvna slika, osnovne biohemijske analize sa faktorima koagulacije, krvna grupa i Rh faktor.
  • Internističko-kardiološki pregled sa EKG-om
  • Klinički pregled anesteziologa.

 

Ako ste pušač, neophodno je da nekoliko nedelja pre i posle operacije prestanete da pušite jer pušenje negativno utiče na cirkulaciju i proces zarastanja rana, pa tako produžava vreme oporavka.

Moraćete da prestanete da uzimate aspirin i antizapaljenske lekove tipa ibuprofena jer utiču na pojačano krvarenje. Istovremeno ćete morati da počnete da uzimate antikoagulanse da bi se sprečilo stvaranje krvnih ugrušaka.

Operacija nosa-Rinoplastika Procedura?

Korekcija nosa se izvodi u opštoj anesteziji, a metoda zavisi od specifičnih potreba i želja pacijenta. Bilo da se radi o korekciji vrha nosa, septoplastici ili rinoseptoplastici, naš tim koristi najmodernije tehnike kako bi se postigao željeni izgled i funkcionalnost.

Oporavak nakon operacije nosa?

Nakon Operacija nosa-Rinoplastika, pacijentima se daju lekovi protiv bolova, a prva dva do četiri dana mogu iskusiti otok i modrice oko očiju i na licu, koji se povlače za oko dve nedelje. Preporučuje se upotreba hladnih obloga, disanje na usta i spavanje sa glavom na uzdignutom jastuku. Tuširanje toplom vodom se ne preporučuje u prvoj nedelji kako bi se izbeglo ispadanje tampona i kompresivne maske. U prvom mesecu, izbegavajte duvanje nosa, teške fizičke aktivnosti, nošenje garderobe koja se prelazi preko glave i nošenje naočara. Konzumirajte meku hranu, perite zube i ispirajte usta posle svakog obroka.

Rizici nakon operacije nosa?

Kao i kod svake operacije postoje rizici od alergisjke reakcije na anesteziju, krvarenja i infekcije, ali su oni svedeni na minimum kada se rade u potpuno sterilnoj sali i kada proceduru, strogo prema protokolu, izvodi iskusan hirurg.

Najčešća pitanja

Kada mogu očekivati da vidim konačne rezultate operacije?
Konačni rezultati rinoplastike postaju vidljivi nakon što se otok potpuno povuče, obično nakon nekoliko meseci.
Većina pacijenata oseća minimalnu nelagodnost koja se lako kontroliše medikamentima protiv bolova.

Oporavak obično traje od 10 do 14 dana, nakon čega pacijenti mogu nastaviti sa većinom svojih uobičajenih aktivnosti.