Pretraga
Close this search box.

Abdominoplastika

Zategnite Vaš Stomak!

Šta je Abdominoplastika ?

Abdominoplastika, poznatija kao zatezanje stomaka, je hirurška procedura koja uklanja višak masnih naslaga i kože te zateže mišiće trbuha. Ovo nije metoda za mršavljenje, već način za remodelovanje abdomena i postizanje glatke, ravne siluete.

Može se kombinovat  sa liposukcijom i često je odabrani pristup za postizanje značajnih estetskih rezultata u oblasti trbuha. Abdominoplastika se koristi za uklanjanje viška kože i zatezanje trbušnih mišića, dok liposukcija cilja na uklanjanje viška masnog tkiva radi definisanja linije struka i oblika trbuha. Ova kombinacija omogućava pacijentima da postignu značajno poboljšanje u obliku i tonusu trbuha, pružajući ravnotežu proporcija i poboljšavajući samopouzdanje. Važno je da se svaki pacijent posavetuje sa hirurgom kako bi razumeo koje procedure su najbolje prilagođene njihovim individualnim ciljevima i potrebama.

Idealni kandidati za Abdominoplastiku?

  • Osobe sa viškom kože nakon značajnog mršavljenja ili porođaja
  • Oni koji imaju slabu tonusnost mišića donjeg dela trbuha
  • Individue koji žele trajno rešenje za lokalizovane masne naslage

Priprema i procedura

Priprema za Abdominoplastiku?

Kompletna priprema za operaciju obavlja se na našoj Klinici i uključena je u cenu.

Ona podrazumeva sledeće:

  • Laboratorijske analize
  • Internističko-kardiološki pregled sa EKG-om
  • Pregled anesteziologa

Kako se izvodi Abdominoplastika?

Procedura se obavlja u opštoj anesteziji, sa rezom koji je obično skriven ispod linije bikinija. Trbušni mišići se zatežu i ušivaju, a višak kože se uklanja. U mnogim slučajevima, liposukcija se kombinuje sa abdominoplastikom za optimalne rezultate.

Oporavak nakon Abdominoplastike?

Nakon operacije, pacijenti nose kompresivni steznik koji pomaže u smanjenju oteklina i podršci oporavku. Većina pacijenata se vraća kući 1-2 dana posle operacije, a na posao nakon 2-3 nedelje. Očekuje se potpuni oporavak i povratak uobičajenim aktivnostima nakon 6 nedelja.

Rizici nakon Abdominoplastike?

Kao i kod svake operacije postoje rizici od alergisjke reakcije na anesteziju, krvarenja i infekcije, ali su oni svedeni na minimum kada se rade u potpuno sterilnoj sali i kada proceduru, strogo prema protokolu, izvodi iskusan hirurg.

Najčešća pitanja

Da li su rezultati Abdominoplastike trajni?
Da, rezultati su trajni pod uslovom da održavate stabilnu telesnu težinu i zdrav životni stil.

Priprema uključuje laboratorijske analize, internističko-kardiološki pregled, ultrazvuk abdomena i prestanak pušenja i uzimanja određenih medikamenata koji mogu uticati na krvarenje i postoperativni tok.

Oporavak nakon abdominoplastike obično zahteva 2 do 4 nedelje, tokom kojih je bitno ograničiti fizičku aktivnost. U prvim danima možete očekivati osećaj nelagode, otok i modrice, koji se ublažavaju odgovarajućim lekovima protiv bolova. Nosite kompresivni medicinski pojas kako biste smanjili otok i podržali novi oblik stomaka. Većina pacijenata može se vratiti lakšim svakodnevnim aktivnostima nakon 2 nedelje, ali izbegavajte intenzivan fizički napor i podizanje teških predmeta najmanje 6 nedelja.

Naravno, abdominoplastika može da se kombinuje sa liposukcijom za savršene rezultate kao i uvećanjem grudi što je najčešće kod žena posle porođaja i dojenja (mommy makeover procedura)