Operacija nosa

Title:

Description:

Operacija nosa

Rinoplastika


Rinoplastika - operacija devijacije nosa, korakcija nosa hijaluronom, fileri, cena

Nos u velikoj meri definiše izgled lica. Kada je nos nesrazmerno velik, povijen, preširok, baburast, krvrgav, grbav, asimetričan, nepravilnog oblika, onda je upravo nos čest uzrok nezadovoljstva i niskog samopouzdanja. Nekada je dovoljna i mala intervencija na nosu, pa da lice poprimi skladniji i nežniji uzgled. Moguće je uraditi tri vrste operacija nosa: operacija vrha nosa, septoplastika i rinoseptoplastika, u zavisnosti da li se radi korekcija vrha nosa, skraćivanje dužine nosa, sužavanje širine nozdrva ili uklanjanje kvrga u korenu nosa.


Zašto se radi korekcija nosa?

Rinoplastika, odnosno korekcija nosa se radi da bi se sanirala povreda nosa, rešio problem disanja čiji je uzrok devijacija nosne pregrade, ali i iz estestskih razloga. Ako su razlozi za korekciju nosa samo estetske prirode, onda sa operacijom treba sačekati dok se ne završi rast nosne kosti. To se najčešće dešava kod devojčica oko 15. godine života, dok se kod dečaka taj proces završava ok 18. godine.

Kakva priprema je potrebna za operaciju korekcije nosa?

Kompletna prirepremu za operaciju se radi kod nas i uključena je u cenu. Podrazumeva laboratorijske analize: kompletna krvna slika, osnovne biohemijske analize sa faktorima koagulacije, krvna grupa i Rh faktor.

Uključuje i:

 • Internističko-kardiološki pregled sa EKG-om
 • Klinički pregled anesteziologa.

Ako ste pušač, neophodno je da nekoliko nedelja pre i posle operacije prestanete da pušite jer pušenje negativno utiče na cirkulaciju i proces zarastanja rana, pa tako produžava vreme oporavka.

Moraćete da prestanete da uzimate aspirin i antizapaljenske lekove tipa ibuprofena jer utiču na pojačano krvarenje. Istovremeno ćete morati da počnete da uzimate antikoagulanse da bi se sprečilo stvaranje krvnih ugrušaka.

Ono što je neophodno da znate je da minimalno 6-8 sati pre planirane operacije treba da prestanete sa unosom bilo kakve hrane ili pića. Morate da skinete običan lak ili gel lak sa noktiju prstiju ruku. Neophodno je da skunete kompletnu šminku sa lica, pirsinge i nakit. Nemojte mazati kremu na lice  4-6 sati pre operacije.

Potrebno je poneti pribor za ličnu higijenu i lični dokument sa slikom (lična karta ili pasoš), kompletnu medicinsku dokumentaciju i lekove koji su deo hronične terapije.

Operacija Nosa cena

Kako se radi korekcija nosa?

Najbitniji deo procesa korekcije nosa je konsultativni pregled kada pacijent objašnjava koju vrstu problema sa nosom želi da reši operacijom. Tada se radi i preoperativno iscrtavanje. Važno je da hirurg zna da li postoje funkcionalni problemi, kao što su otežano disanje zbog alergija ili devijacija u nosu, ili pacijent samo želi estetsku intervenciju. Ako želite lepši nos koji više odgovara proporcijama i crtama lica, u razgovoru sa doktorom saznaćete šta se i kojom operativnom tehnikom može postići u Vašem slučaju. Obavezno se nos fotografiše iz više uglova kako bi se rezultati operacije uporedili sa prvobitnim stanjem.

Operacija korekcije nosa se radi u opštoj anesteziji.

Korekcija vrha nosa

Kod operacije vrha nosa radi se i modifikacija hrskavice nosa čime se istovremeno poboljšava funkcija nosa i njegov izgled. Ovom operacijom se može skratiti ili produžiti vrh nosa, korigovati ‚‚kukast“ nos, korigovati vrh koji ‚‚skreće“ u jednu stranu ili suziti baburast nos. Moguće je primeniti dve tehnike:

 • Zatvorena tehnika (rezovi se prave sa unutrašnje strane nosa na sluzokoži)
 • Otvorena tehnika (rez se pravi duž kolumele tj. ispod vrha nosa, na delu koji spaja otvore nozdrva).

U zavisnosti od željenog rezultata, tokom operacije može da se ukloni, skrati ili preoblikuje hrskavica u ovom delu nosa, kao i koža. Zatim se radi imobilizacija nosne kosti i hrskavice specijalnim tamponima i ušivanje.

Debela i masna koža vrha nosa daje slabije rezulatate, dok tanka i suva koža daje značjano bolji estetski rezultat.

Operacija traje između 2 i 4 sata, u zavisnosti od kompleksnosti zahvata. Pacijent se nakon jednog dana u bolnici otpušta kući. Konci i maska (gips) skidaju se 7 dana posle operacije.

Operacija Nosa Beograd - devijacija, korekcija filerima

Septoplastika

Prevashodni cilj septoplastike je ispravljanje septuma, odnosno nosne pregrade koja je deformisana. Deformiteti dovode do promena na sluznici nosa, pojačane sekrecije i začepljenja nosa, pa pacijent najčešće diše prvenstveno na usta.

Osnovni razlozi za septoplatiku su:

 • Otežano disanje na nos
 • Učestla krvarenja iz nosa
 • Učestale upale sinusa
 • Glavobolje zbog upale sinusa
 • Hrkanje i ‚‚şleep apnea“.

Septoplastika zahteva skraćivanje i pomeranje nosne pregrade uz postavljanje hrskavice i nosne kosti u centralnu poziciju. Rez se najčešće pravi sa unutrašnje strane nosa, a nekada i između nozdrva. Zatim se radi imobilizacija nosa specijalnim tamponima. Sa spoljašnje strane se stavljaju kalup i flasteri. Tamponi se menjaju kroz 3-5 dana, a kopresivna maska i flasteri nakon 7 dana.

Operacija traje između 30 i 60 minuta. Pacijent se prati nekoliko sati posle operacije, a onda njačešće može da ide kući.

Rinoseptoplastika

Rinoseptoplastika obuhvata 2 hirurše intervencije u jedno aktu – estetsku operaciju kojom se postiže lepši oblik i izgled nosa i septoplastiku kojom se rešava fiziološki problem izazvan deformitetom nosne pregrade. Razlozi za rinoseptoplastiku su isti kao i za septoplastiku, a dodatni razlog je estetska korekcija nosa. Estetskim delom rinoseptoplastike se mogu rešiti:

 • Grbavi nos (rinokifoza)
 • Krivi nos (rinoskolioza)
 • Predugačak nos (makrorinija)
 • Široki nos (pahirinija)
 • Udubljen ili sedlast nos (rinolordoza).

Moguće je primeniti dve tehnike:

 • Zatvorena tehnika (rezovi se prave sa unutrašnje strane nosa na sluzokoži)
 • Otvorena tehnika (rez se pravi duž kolumele tj. ispod vrha nosa, na delu koji spaja otvore nozdrva).

Uz skraćivanje i pomeranje nosne pregrade uz postavljanje hrskavice i nosne kosti u centralnu poziciju radi se preoblikovanje nosa u smislu postizanja željenog estetskog efekta. Rez se najčešće pravi sa unutrašnje strane nosa, a nekada i između nozdrva. Zatim se radi imobilizacija nosa specijalnim tamponimaSa spoljašnje strane se stavljaju kalup i flasteri. Tamponi se menjaju kroz 3-5 dana, a kopresivna maska i flasteri nakon 7 dana.

Operacija traje 2-3 sata. Pacijent se prati nekoliko sati posle operacije, a onda njačešće može da ide kući.

Operacija Nosa - rinoplastika cena

Oporavak posle operacije korekcije nosa

Odmah posle oparacije pacijentu se najčešće mu daju lekovi protiv bolova u obliku pilula ili injekcija. Prvih nekoliko dana se javlja sukrvičav iscedak iz nosa. U prvih 2-4 dana su izraženi otoci i modrice u predelu očnih kapaka i lica, ali se potpuno povuku kroz 10-14 dana. Preporučuje se stavljanje hladnih obloga. U prve 2 nedelje pacijent treba da diše na usta i spava na visoko uzdignutom jastuku najmanje mesec dana.

U prvih 7 dana pacijent ne sme da se tušira toplom vodom zbog izlaganja pari koja može da izazove ispadanje tampona i spadanje kompresivne maske, a do čega tada nikako ne sme da dođe.

U prvih mesec dana:

 • nemojte duvati nos. Lokalna primena sprejeva za nos doprinosi čišćenju unutrašnjosti nozdrva od ugrušaka u krasti, a što olakšava disanje.
 • izbegavajte izlaganje većem fizikom naporu
 • izbegavajte oblačenje garderobe koja se navlači preko glave
 • nemojte nositi naočari
 • jedite meku, kašastu ili pasiranu hranu i obavezno perite zube i ispirajte usta tečnošću za dezinfekciju posle svakog obroka.

Da li postoje rizici i komplikacije?

Kao i kod svake operacije postoje rizici od alergisjke reakcije na anesteziju, krvarenja i infekcije, ali su oni svedeni na minimum kada se rade u potpuno sterilnoj sali i kada proceduru, strogo prema protokolu, izvodi iskusan hirurg.Kategorije
Lice, Usluge