Vađenje biopolimera

Title:

Description:

Vađenje biopolimera

Šta je i zašto se radi vađenje biopolimera iz usana?


Žena pre i posle operacije vađenja biopolimera

Biopolimer (tečni slikon) je jedino moguće ukloniti hirurškim putem jer se vezuje i prožima okolno tkivo. Biopolimer nije prirodan materijal, a nije ni biorazgradiv. Nije moguće da se u potpunosti ukloni, ali se može smanjiti volumen usana i ukloniti kvržice, čvorići i zadebljanja.

Razlog za uklanjanje biopolimera može biti estetski zbog deformisanja i migracije samog biopolimera, neprirodne tvrdoće usana, asimetrije i nastalih kvržica (granuloma) i čvorića. Drugi razlog je medicinski jer biopolimeri mogu izazvati otok, bol, upalni proces, infekciju, curenje silikonskog materijala, pa čak i odumiranje (nekrozu) tkiva.


Kakva je priprema za veđenje biopolimera iz usana?

Pre vađenja biopolimera iz usana neophodno je obaviti detaljan pregled specijaliste plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije. Nepohodno je da se urade i osnovne biohemijske analize krvi i krvna slika, koje se rade kod nas i uključene su u cenu.

Kako se radi vađenje biopoliera iz usana?

Vađenje biopolimera iz usana se radi u lokalnoj anesteziji ili kratkotrajnoj intravenskoj analgosedaciji. Na osnovu pregleda hirurg će odrediti gde je najbolje mesto za pravljenje reza. Najčešće se rez pravi na prelazu kože usana i sluzokože, pa ožiljci neće biti vidljivi. Kroz taj rez se vadi ožiljno tkivo, višak kože na usana, kvržice od silikona i deformisano tkivo. Uklanja se komadić, po komadić silikona. Ušiva se koncima koji su biorazgradivi (VICRYL). Najčešće konci se sami razgrade, ali ako ostanu delići, hirurg može naknadno da ih ukloni na jednoj od kontrola.

Operacija traje od 45 do 90 minuta.

vadjenje bipolimera iz usana - cena

Kakav je oporavak nakon vađenja biopolimera iz usana?

Prvih dana nakon operacije imaćete otoke, ali oni spontano prolaze kroz 5 do 7 dana. Uzimaćete antibiotike 7-10 dana. Ukoliko osećate bol, možete uzimati lekove protiv bolova koje Vam hirurg preporuči.

Dan posle peracije možete da normalno perete zube bez naglih pokreta da ne bi došlo do povređivanja, kao i obavezno ispiranje usne duplje specijalnim rastovorima za dezinfekciju. Prva dva dana se preporučuje konzumiranje meke ili pasirane hrane koja nije vruća.

Zabranjeno je pušenje i upotrba slamčica do potpunog zarastanja rane 5. ili 7. dana.

Većina pacijenata se vrati na posao sutradan. Prva kontrola je 2. dan posle operacije.

Da li postoje rizici u vezi sa vađenjem biopolimera iz usana?

Kao i kod svake operacije postoje rizici od alergisjke reakcije na anesteziju, krvarenja i infekcije, ali su oni svedeni na minimum kada se rade u potpuno sterilnoj sali i kada proceduru, strogo prema protokolu, izvodi iskusan hirurg.Kategorije
Lice, Usluge