Redukcija usana

Title:

Description:

Redukcija usana

Šta je i zašto se radi redukcija usana?


Redukcija - smanjenje usana

Redukcija (smanjenje) usana je hirurška procedura koja je namenjena osobama koje imaju prirodno previše voluminozne usne. Ovom procedurom može da se smanji volumen obe usne, ali se mnogo češće smanjuje samo donja usna koja je nesrazmerno punija u odnosu na gornju. Na ovaj način se ispravlja postojeći nesklad u volumenu usana i eventualna asimetrija. Vodi se računa i o konačnom izgledu usana. Gornja usna bi trebalo da ima oblik slova M, a donja oblik slova W.Kako se radi redukcija usana?

Hirurška redukcija usana se najčešće radi u loklanoj anesteziji ili u analgosedaciji. Pravi se horizontalni rez sa unutrašnje strane, na sluzokoži usana, tako da se ožiljci neće videti. Uklanja se višak masti i ostalog tkiva i zašiva samorazgradivim koncem.

Kada se radi redukcija samo donje usne, onda se se najveći deo tkiva uklanja iz srednišnjeg dela usne. Ova procedura se naziva ‚‚brazilskom“ ili ‚‚bikini“ tehnikom jer se postiže izgled tri proporcionalna trougla, kao kod bikinija.

Operacija traje oko jednog sata. Pacijent odmah posle operacije može da ide kući.

Kako izgleda period oporavka?

Prvih 2-4 dana usne su otečene, pa se preporučuje stavljanje hladnih obloga. Uzima antibiotike 7-10 dana i po potrebi lekove protiv bolova koje mu hirurg preporuči.

U ovom periodu se savetuje izbegavanje većih fizičkih napora.

Dan posle peracije možete da normalno perete zube. Prva dva dana se preporučuje konzumiranje meke ili pasirane hrane koja nije vruća.

Većina pacijenata se vrati na posao 2. ili 3. dana od operacije. Prva kontrola je između 5. i 7. dana.

Da li postoje rizici u vezi sa redukcijom usana?

Kao i kod svake operacije postoje rizici od alergisjke reakcije na anesteziju, krvarenja i infekcije, ali su oni svedeni na minimum kada se rade u potpuno sterilnoj sali i kada proceduru, strogo prema protokolu, izvodi iskusan hirurg.

Kategorije
Lice, Usluge