Operacija gornjih kapaka / Blefaroplastika

Title:

Description:

Operacija gornjih kapaka / Blefaroplastika

Zašto se radi operacija gornjih kapaka?


Žena pre operacije gornjih kapaka - podizanje, zatezanje, korekcija kapaka Beograd

Spušteni kapci, odnosno opuštena koža gornjih kapaka predstavlja estetski problem, ali može i da utiče na vid. Pacijenti se žale da i na oko ‚‚pada zavesa“ i upada im u vidno polje. Ženama je višak kože na gornjim kapcima veliki problem jer ne mogu da šminkaju kapke senkom. Bez obzira da li ste mlađa osoba koja je rođena sa spuštenim kapcima, ili su oni nastali kao rezultat starenja, jedino, ali istovremeno i trajno rešenje je operacija.

Očima pravimo prvi kontakt sa osobama sa kojima se upoznajemo, njih prvo pamtimo i po njima prepoznajemo druge osobe. Neki ljudi su rođeni sa spuštenim gornjim kapcima, ali kod većine se oni pojave kao deo procesa starenja. Koža oko očiju je najtanja, pa se zato ona na tom delu lica najpre gubi elastičnost.. Jedino trajno rešenje za ove probleme je blefaroplastika, odnosno operacija kapaka.


Koža u predelu kapaka je izuzetno tanka i osetljiva, zbog čega je proces starenja brži i izraženiji u ovoj regiji nego na ostalim delovima lica. Gornji kapci se s godinama spuštaju, koža postaje naborana, mlitava i tamnja, što licu daje umoran, tužan i stariji izgled. Bleferoplastika, odnosno operacija kapaka, odlično je rešenje za ovaj problem.

Efekti koji se postižu operacijom kapaka su impresivni: oko se otvara, celo lice dobija mlađi, svežiji i vedriji izgled. Prednost operacije je u tome što postignuti rezultati traju oko 15 godina.

Da li je potrebna operacija samo gornjih, samo donjih ili istovremeno i jednih i drugih kapaka, proceniće hirurg nakon konsultativnog pregleda.

Šta se radi pre operacije gornjih kapaka?

Pre operacije se pacijent fotografiše iz više uglova da bi se rezultati operacije uporedili sa prvobitnim stanjem. Specijalnom spravom, kaliperom, se precizno meri višak kože. Kod svih nas postoji određena asimetrija lica, pa se i to uzima u obzir pri iscrtavanju rezova.

Prestanite da uzimate lekove koji utiču na koaguaciju (aspirin, varfarin, ibuprofen i sl.)

Operacija kapaka - blefaroplastika - cena

Kako se izvodi operacija gornjih kapaka?

Operacija gornjih kapaka se radi u lokalnoj anesteziji, dok operacija podočnjaka uglavnom zahteva opštu anesteziju. Tokom operacije pacijent ne oseća nikakav bol.

Kod gornjih kapaka hirurg, po prethodno obeleženom crtežu, odstranjuje višak kože i masnog tkiva.Rez se pravi u prevoju kapka da ožiljak ne bi bio primetan. Koža sa zateže i zašiva najtanjim hirurškim koncima. Zatim se stavljaju steristripovi, odsnosno specijalne trakice koje se lepe inad rezova.

Koliko traje operacija gornjih kapaka?

Operacija gornjih kapaka je jednostavnija, pa traje do jednog sata.

Kada se vide rezultati operacije gornjih kapaka?

Prvi rezultati su vidljivi već nekoliko dana pošto spadne otok. Konačni efekat se dobija 3 nedelje posle operacije.

Sa kojim se procedurama blefaroplastika dobro kombinuje?

Ako želite da postignete pun efekat podmađenog lica, preporuka je da se uz blefaroplastiku urade i tretmani botoksom i hijaluronom. Dodatan efekat se postiže operacijom podizanja obrva i liftingom celog lica.

Korekcija kapaka - pre i posle Milica Dabović

Šta možete da osećate posle operacije gornjih kapaka?

Važno je da znate da su tegobe koje se mogu javiti posle operacije kapaka prolaznog karaktera i da će proći same od sebe. Možete primetitisuzne oči, preosetljivost na svetlost, otečene i utrnule kapke, modrice i bol.

Kako izgleda i koliko traje oporavak nakon operacije gornjih kapaka?

U prva 24 časa posle operacije neophodno je stavljati hladne obloge na kapke. Lekar će Vam dati i odgovarajuću antibiotsku terapiju koju ćete uzimati od dana operacije, pa narednih 5 dana. Po preporuci lekara ćete uzimati i lekove protiv bolova. Dan nakon operacije je prva kontrola, previjanje i zamena flastera.

Prva 2 dana treba da mirujete i spavate na uzdignutom jastuku kako period oporavka kraće trajao. Mogu da se pojave izražen otok i modrice u zoni operisanih kapaka u prvih 24 do 48 sati, ali se oni povlače kroz 5-10 dana.

Konci se skidaju nedelju dana nakon operacije. Tada se možete vratiti svojim svakodnevni aktivnostima. Kroz 10 dana moćićete da se šminkate.

Preporuke za period oporavka

Bitno je da posle operacije sledite sledeće preoruke:

  • U prvih 48 sati morate da poštedite svoje oči od napora. To znači da se uzdržite od čitanja, gledanja TV i upotrebe mobilnog telefona.
  • Spavajte sa uzdignutim jastukom iznad nivoa grudnog koša 5 dana od operacije
  • Nemojte se šminkati dok ne prođe dva dana od skidanja konaca. Nanošenje i skidanje šminke zahteva pritiskanje i trljanje kapaka, a istovremeno postoji i rizik da šminka izazove infekciju. Zato se iz higijenskih razloga preporučuje da posle operacije bacite svu staru šmiku za oči i koristite novu, neotovrenu.
  • Obavezno nosite tamne naočare za sunce najmanje 3 nedelje posle operacije i koristite kremu sa UV zaštitnim faktrom (najmanje faktor 20). Na taj način ćete zaštititi i osetljivu kožu oko očiju od sunca, ali ćete i sprečiti da prašina ili neko strano telo iz vazduha izazove infekciju.

Šta ne smete da radite posle operacije gornjih kapaka?

Posle operacije kapaka ne smete:

  • da uzimate aspirin i slične lekove koji utiču na razređivanje krvi
  • da se izlažete suncu ili izvorima toplote (fen za kosu, solarijum, sauna, đakuzi i sl.)
  • da se izlažete fizičkom naporu i bavite se sportskim aktivnostima do 5 dana posle operacije
  • u periodu oporavka ne stavljajte sočiva, več nosite naočari.

Zatezanje kapaka cena

Da li postoje rizici i neželjeni ishodi operacije gornjih kapaka?

Kao i kod svake operacije, postoje rizici od krvarenja, infekcije, tromboze i reakcije na anesteziju.

Komplikacije se izuzetno retko javljaju ako operaciju izvodi iskusni hirurg. Ipak, neki pacijenti mogu da imaju problem sa suvim i iritiranim očima, otežani zatvaranjem kapaka i privremenim tegobama sa vidom.Kategorije
Lice, Usluge