Operacija donjih kapaka

Title:

Description:

Operacija donjih kapaka

Zašto se radi operacija donjih kapaka?


Žena pre operacije donjih kapaka

Koža ispod donjih kapaka je najtanja, pa se na njoj prvo javljaju bore i formiraju podočnjaci. Ako Vam oči izgledaju naduveno i podbulo, imate podočnjake i kesice ispod očiju, Vi ste najverovatnije kadidat za operaciju donjih kapaka.

Šta se postiže operacijom donjih kapaka?

Operacijom donjih kapaka smanjuju se znaci starenja oko očiju, što uključuje bore i kesice ispod očiju. Koža oko očiju postaje zategnutija i glatka, pa time poprima mladalačkiji i jedriji izgled. Neutrališu se podočnjaci, pa izgledate sveže i odmorno.

Ponovo ćete sa samopouzdanjem uživati u svom odrazu u ogledalu.


Kakva je priprema za operaciju donjih kapaka?

Pre operacije se pacijent fotografiše iz više uglova da bi se rezultati operacije uporedili sa prvobitnim stanjem. Specijalnom spravom, kaliperom, se precizno meri višak kože. Kod svih nas postoji određena asimetrija lica, pa se i to uzima u obzir pri iscrtavanju rezova.

Prestanite da uzimate lekove koji utiču na koaguaciju (aspirin, varfarin, ibuprofen i sl.)

Kako se radi operacija donjih kapaka?

Pre operacije je neophodan pregled hirurga koji procenjuje da li je pacijent kandidat za operaciju donjih kapaka ili ne.

Operacija donjih kapaka može da se radi u analgosedaciji, a ređe u lokalnoj anesteziji.

Kada postoji izrazit višak kože u obliku ‚‚kesica“, tamni kolutovi, otečeni kapci, primenjuje se pristup kroz rez koji se pravi neposredno duž korena trepavica, od unutrašnjeg ugla oka do spoljašnjeg. Kroz taj rez se uklanja višak kože. Ako postoji višak masti, ona se može ili pomeriti ili ukloniti kroz isti rez. Takođe, može da se uradi i rekonstrukcija mišića. Zatim se rana zašiva.  Obično traje 1-2 sata.

Pacijent se otpušta isti dan.

Operacija donjih kapaka

Kako izgleda oporavak nakon operacije donjih kapaka?

Oporavak nakon operacije donjih kapaka traje 10-14 dana. Prvih nedelju do dve se očekuje da imate otoke i podlive. Tada se preporučuje mirovanje. Može da se desi i da se pojavi koja kap krvi u suzama, ali to ne treba da Vas zabrinjava jer je to deo procesa zaratanja rana.

 • Neophodno je da Vam oči stalno budu vlažne, pa se u tu svrhu treba koristiti veštačke suze ili mast za oči koja ima ulogu lubrikanta. Verovatno će Vam biti potrebna i antibiotska mast za oči koja se stavlja dvaput dnevno prvih 5 dana.
 • Koža ispod očiju se maže kremom koju će Vam hirurg preporučiti.
 • Preporučuje stavljanje leda ili hladnih obloga neposredno ispod reza.
 • U prvih 48 sati morate da poštedite svoje oči od napora. To znači da se uzdržite od čitanja, gledanja TV i upotrebe mobilnog telefona.
 • Nemojte konzumirati alkohol prvih 7 dana jer on može da pojača otok i podlive.
 • Suzenje očiju, svrab, peckanje i nadutost su deo procesa oporavka, pa ne treba da Vas zabrinjavaju.
 • Možete se tuširati 24 časa posle operacije.
 • Prvih 7-10 dana ne smete da izlažete oči UV zracima, što znači da ćete morati da nosite tamne naočari za sunce kada izlazite napolje.
 • Spavajte sa uzdignutim jastukom iznad nivoa grudnog koša 5 dana od operacije.
 • Nemojte se šminkati dok ne prođe dva dana od skidanja konaca. Nanošenje i skidanje šminke zahteva pritiskanje i trljanje zone oko očiju, a istovremeno postoji i rizik da šminka izazove infekciju. Zato se iz higijenskih razloga preporučuje da posle operacije bacite svu staru šmiku za oči i koristite novu, neotovrenu.
 • Ne izlažite se intenzivnijim fizičkim naporima prvih nedelju dana nakon operacije.
 • Nemojte koristiti sočiva u periodu oporavka, već nosite naočari.

Kroz nedelju dana posle operacije možete da se vratite na posao.

Da li postoje rizici i neželjeni ishodi operacije donjih kapaka?

Kao i kod svake operacije, postoje rizici od krvarenja, infekcije, tromboze i reakcije na anesteziju.

Komplikacije se izuzetno retko javljaju ako operaciju izvodi iskusni hirurg. Ipak, neki pacijenti mogu da imaju problem sa suvim i iritiranim očima, otežani zatvaranjem kapaka i privremenim tegobama sa vidom.Kategorije
Lice, Usluge