Liposukcija tela

Title:

Description:

Liposukcija tela

Šta je liposukcija?


Liposukcija stomaka Beograd - pre i posle uklanjanje masnih naslaga

Liposukcija je hirurška metoda oblikovanja tela koja podrazumeva da se višak masnih naslaga vakuumskim sistemom isisava sa određenih delova tela. Ova metoda se još naziva i lipo-skulpturom tela jer služi oblikovanju figure i postizanju željenih kontura.

Zašto se radi liposukcija?

Liposukcija nije metoda mršavljenja, pa ako želite da se rešite viška kilograma, to nije pravo rešenje. Međutim, ako imate lokalizovane viškove masnih naslaga na pojedinim delovima tela, a koje ne mogu da se skinu dijetom ili vežbanjem, liposukcija je metoda izbora. Najčešće se radi liposukcija na stomaku, bokovima, butinama, nadlakticama, potkolenicama, leđima i zadnjici.


Ko su dobri kandidati za liposukciju, a ko nisu?

Dobar ste kandidat za liposukciju ako:

  • Niste preterano gojazni
  • Imate elastičnu kožu
  • Imate dobar mišićni tonus
  • Imate lokalizovane masne naslage koje ne nestaju uprkos dijeti i vežbanju
  • Dobrog ste opšteg zdravlja.

Niste dobar kandidat za liposukciju ako:

  • Imate hronične bolesti (kardiovaskularne, dijabetes, autoimuna i neurološka oboljenja)
  • Preterano ste gojazni
  • Imate opuštenu kožu
  • Imali ste duboku vensku trombozu il uzimate lekove koji razređuju krv (varfarin i sl.).

Kako se radi liposukcija?

Liposukcija se radi u opštoj anesteziji. Hirurg će Vas pre procedure pregledati i saslušati Vaše želje i zahteve. Obeležiće markerom zone koje će se tretirati. Potom će Vam predložiti tehniku koja će u Vašem slučaju dati najbolje rezultate i objasniti Vam sve korake procedure. Mora Vas i fotografisati radi upoređivanja početnog stanja i dobijenih rezultata.

Liposukcija podrazumeva da se naprave minimalni rezovi dužine oko 3mm kroz koje se uvodi kanila do zone koja se tretira. Kanila je povezana sa vakuumskim sistemom koji isisava višak masnoća. Važno je znati da postoji ograničenja u količini masnog tkiva koje se može ukloniti, a njega određuje lekar.

Koliko će dugo procedure trajati zavisi od površine koja se tretira. Može da traje i 2-3 sata.

Ako je liposukcija manjeg obima, pacijent može da bude otpušten istog dana. Ako se tretiraju veće površine, pacijent ostaje u bolnici još jedan dan.

Odmah po završenoj liposukciji, pacijent počinje da nosi specijalni elastični kompresivni steznik koji vrši pritisak na tretiranu zonu kako bi oporavak tekao brže, pospeši se limfna drenaža, smanji bol, otok i podlivi. Nosi se najčešće 4-6 nedelja posle liposukcije.

Kako ćete se osećati odmah posle liposukcije i u periodu oporavka?

Kada prođe dejstvo anestezije, osećaćete nelagodnost ili bol u tetiranim zonama. Uzimanje antizapaljenskih lekova se preporučuje protiv bola, a pomaže i ako ustajanete i hodate po sobi. Kroz 3-4 dana bol počinje postepeno da slabi. Mogu se javiti otoci i podlivi na mestima liposukcije koji se postepeno povlače. Verovatno ćete uzimati i antibiotike tokom prve nedelje oporavka.

Na posao se možete vratiti kroz 5-7 dana. Preporučuju se masaže i vežbanje od onog trenutka kada prestaju bolovi.

Da li su rezultati liposukcije odmah vidljivi i da li su trajni?

Rezultati liposukcije su vidljivi čim se otoci povuku. Ćelije masti uklonjene liposukcijom se ne vraćaju, pa je rezultat trajan, ali samo ako pazite na ishranu i imate redovnu fizičku aktivnost. Ukoliko unosite više kalorija nego što je potrebno Vašem organizmu, dolazi do stvaranja novih ćelija masti na drugi delovima tela. Zato se liposukcijom ne postiže trajna vitkost.

Koji su rizici i neželjeni ishodi liposukcije?

Kao i kod svake operacije postoje rizici od alergisjke reakcije na anesteziju, krvarenja i infekcije, ali su oni svedeni na minimum kada se rade u potpuno sterilnoj sali i kada proceduru, strogo prema protokolu, izvodi iskusan hirurg.

Nakon liposukcije pacijent može da oseća utrnulost i bol praćene otocima i modricama. Kod nekih osoba se javlja privremena poremećena senzitivnost i promena boje kože. Veoma retko se mogu javiti udubljenja na tretiranim zonama ili višak opuštene kože. Ostaju i minijaturni ožiljci koji vremenom izblede, pa postaju gotovo neprimetni.Kategorije
Telo, Usluge