Lifting butina

Title:

Description:

Lifting butina

Šta je i zašto se radi lifting butina?


Lifting butina - uklanjanje viška kože i masti sa butina - najbolje cene u Beogradu

Lifting butina je hirurška procedure koja se radi kada postoji višak kože i masnog tkiva, a koje su rezultat velikog gubitka telesne mase u zoni butina ili procesa starenja. Ovaj problem je prevashodno estetske prirode, ali može da ima i svoju medicinsku dimenziju ako zbog trenja višak opuštene kože izaziva iritaciju kože. Istovremeno se radi zahvat podizanja butina, zatezanja kože i uklanjanja masnih naslaga.

I žene i muškarci mogu da budu kandidati za operativni lifting butina, a najčešće oni koji su se prethodno podvrgli barijatrijskoj operaciji. Nakon operacije će moći samouvereno da se pojave na plaži jer će njihove butine biti podignute, a koža podmlađena i zategnuta.


Kako se radi lifting butina?

Pre zakazivanja operacije liftinga butina obavezno se radi konsultativni pregled tokom koga se pacijent i hirurgu dogovore o načinu postizanja željenog efekta u konkretnom slučaju. Tom prilikom hirurg radi markiranje, odnosno iscrtavanje linija po kojima će se praviti rezovi i objasnjava pacijentu koji i koliki deo viška kože i masnog tkiva će biti uklonjem operacijom.

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji ili u intravenskoj analgosedaciji ako je manja površina koja se operativno tretira.

Kod pacijenata koji imaju mali višak kože i masnog tkiva, pravi se kratak rez skriven u području prepona da bi ožiljak bio neprimetan. Na ovaj način se postiže lifting samo unutrašnjeg (medijalnog) dela butina. Ako je potreban lifting spoljašnjeg (lateralnog) dela butina, onda se pravi rez od prepone do unutrašnjeg dela kolena. Zatim se koža zateže i odstranjuje njen višak. Ova procedura se može da se kombinuje sa liposukcijom. Rezultat su podignute butine, a koža je zatenuta i bez neravnina.

Operacija traje oko 2 sata. U zavisnosti od obima hirurškog zahvata, pacijent ostaje u bonici 1 dan.

Da bi se smanjili otoci i podlivi, a skratio period oporavka, pacijent 3-4 nedelje nosi kompresivni steznik u obliku bermuda.

Rezultat je odmah vidljiv, ali se konačan efekat postiže tek kada se potpuno povuku otoci kroz mesec do dva od operacije. Ukoliko se održava ista telesna težina, celokupni rezultat liftinga butina je dugotrajan.

Kakva je priprema potrebna za operaciju liftinga butina?

Kompletna prirepremu za operaciju se radi kod nas i uključena je u cenu. Podrazumeva laboratorijske analize: kompletna krvna slika, osnovne biohemijske analize sa faktorima koagulacije, krvna grupa i Rh faktor.

Uključuje i:

  • Internističko-kardiološki pregled sa EKG-om
  • Rendgenski snimak pluća sa izveštajem radiologa
  • Klinički pregled anesteziologa.

Moraćete da prestanete da uzimate aspirin i antizapaljenske lekove tipa ibuprofena 3-5 dana pre operacije jer utiču na pojačano krvarenje.

Ono što je neophodno da znate je da minimalno 6-8 sati pre planirane operacije treba da prestanete sa unosom bilo kakve hrane ili pića. Morate da skinete običan lak ili gel lak sa noktiju prstiju ruku. Neophodno je da skunete kompletnu šminku sa lica, pirsinge i nakit. Nemojte mazati mleko za telo 4-6 sati pre operacije. Pre operacije uradite depilaciju prepona i butina.

Potrebno je poneti pribor za ličnu higijenu i lični dokument sa slikom (lična karta ili pasoš), kompletnu medicinsku dokumentaciju i lekove koji su deo hronične terapije.

Kako izgleda oporavak posle liftinga butina?

Prvih dana posle operacije pacijent bi trebalo da se odmara u krevetu i ograniči svoje kretanje na kratke šetnje i izbegava hod uz i niz stepenice. Treba izbegavati duže sedenje i spavanje na stomaku. Dva-tri dana posle operacije pacijent može da počnete da se tušira. Ako ima bolove, treba da uzima lekove protiv bolova koje mu je preporučio hirurg.

Konci se skidaju između 10. i 14. dana od operacije. Najveći broj pacijenata se tada vraća na posao. Nakon toga pacijent može da ide u duže šetnju i obavlja lakše kućne poslove.

Teže fizičke aktivnosti, teretanu i trčanje bi trebalo da se izbegavaju 6-8 nedelja posle operacije.

Da li postoje rizici u vezi sa liftingom butina?

U retke komplikacije liftinga butina spadaju pojava keloidnih ožiljaka kod osoba koje su im sklone, kao i produženo prisustvo otoka i podliva.

Rizici od krvarenja, infekcije, stvranja podliva i otežanog zarastanja rane su svedeni na minium kada se operaciju izvodi iskusni hirurg u potpuno sterilnim uslovima i po protokolu koji se strogo prati, a što je slučaj na našoj klinici.Kategorije
Telo, Usluge