Labioplastika

Title:

Description:

Labioplastika

Sve što treba da znate o labioplastici


Labioplastika - Centar za estetsku hirurgiju Georgijev Beograd

Regija intimnih delova tela je mnogima tabu tema, ali to ne znači da se estetskom hirurgijom ne mogu uraditi intervencije kojima se rešavaju kako funkcionalni, tako i psihološki problemi.

Labioplastika predstavlja estetsku operaciju malih stidnih usana. Spojem rekonstruktivne i estetske plastične hirurgije (smanjivanjem i preoblikovanjem) hipertrofične male stidne usne dobijaju svoj prirodni anatomski oblik, veličinu i funkciju.


Zašto se radi labioplastika?

Neke žene imaju prirodan višak kože u predelu malih stidnih usana, dok se kod drugih taj problem pojavio posle porođaja ili menopauze. Nekada se uvećanje javlja samo sa jedne strane, pa se labioplastikom može korigovati i asimetrija polnih usana.

Bez obzira na uzrok, ženama je to estetski problem zbog koga se osećaju nelagodno, posebno kada nose kupaći kostim ili su nage pred svojim partnerom.

Neprijatnosti se javljaju zbog hronične iritacije i upale se javljaju i pri mokrenju i bavljenju sportom, a i održavanje higijene je otežano.

Ovaj problem može da bude i funkcionalan. Naime, tokom seksualnog odnosa ženama može da smeta suvoća stidnih usana, otok, a može da dođe i do njihovog uvlačenja u vaginu, a time i mikropovreda, pucanja kože i infekcije. Sve su ovo razlozi zbog kojih žene počinju da izbegavaju intimne odnose, što se negativno odražava na odnos sa partnerom.

Jedino rešenje ovog problema je labioplastika, odnosno hirurško smanjivanje i preoblikovanje stidnih usana.

Kakva je priprema za labioplastiku?

Bitno je da znate da se labioplastika radi posle menstrualnog ciklusa i da se ne radi tokom trudnoće.

Tokom prvog konsultativnog pregleda hirurg će Vam objasniti proceduru i kakav konačan rezultat možete da očekujete. Bez obzira na godine pacijentkinje, postignuti rezultat je trajan.

Kompletna prirepremu za operaciju se radi kod nas i uključena je u cenu. Podrazumeva laboratorijske analize: kompletna krvna slika, osnovne biohemijske analize sa faktorima koagulacije i ginekološki pregled.

Kako se radi labioplastika?

Labioplastika se najčešće radi u analgosedaciji. Primenjuje se mikrohirurški pristup, što znači da ožiljak neće biti vidljiv. Višak kože i drugih tkiva se odstranjuje, a istovremeno se stidne usne i preoblikuju.

Operacija traje od 30 minuta do sat vremena. Pacijentkinja se otpušta kući istog dana.

Kakav se rezultat poistiže?

Efekat je trajan i odmah vidljiv. Male stidne usne postaju jedre i maju optimalan oblik i veličinu u skladu sa velikim usnama. Kada je do uvećanja usana došlo posle trudnoće ili u menopauzi, rekonstrukcijom se postiže prirodan izgled usana kao pre nastanka problema.

Kako izgleda oporavak nakon labioplastike?

Odmah nakon labioplastike mogu se javiti bolovi koji netaju nakon primene lekova protiv bolova koje će Vam hirurg preporučiti. Već sutradan se možete vratiti uobičajenim svakodnevnim aktivnostima. Higijena se održava tuširanjem mlakom vodom i blagim medicinskim tečnim sapunom koji će Vam preporučiti hirurg.

Konci se skidaju tokom kontrolnog pregleda koji se radi između 7. i 10. dana. Do tada pacijentkinja ne bi smela da se izlaže većim fizičkim naporima koji uključuju i bavljenje sportom.

Seksualni odnosi su dozvoljeni tek mesec dana nakon operacije.

Da li postoje rizici tokom i nakon labioplastike?

Komplikacije kod labioplastike se dešavaju u manje od 1% slučajeva. Rizici od krvarenja, infekcije, stvranja podliva i otežanog zarastanja rane su svedeni na minium kada se operaciju izvodi iskusni hirurg u potpuno sterilnim uslovima i po protokolu koji se strogo prati, a što je slučaj na našoj klinici.

Da li će zbog labioplastike doći do smanjene osetljivosti intimne regije?

Naprotiv, nema nikakvog razloga za zabrinutost kada je u pitanju osetljivost intimne regije posle labioplastike. Značajan broj pacijentkinja navodi da se kvalitet seksualnih odnosa prilično poboljšao nakon operacije u poređenju sa prethodnim periodom.Kategorije
Intimna hirurgija, Usluge