Koža

Title:

Description:

Koža

Uklanjanje promena na koži - Centar za estetsku hirurgiju Georgijev Beograd

Uklanjanje promena na koži

Različite promene na koži, kao što su mladeži, bradavice, keratoze, fleke, ksantelazme, ožiljci, lipomi, fibromi, ateromi, mogu da predstavljaju samo estetski, ali često i medicinski problem. Ako imate bilo koju od navedenih promena, neophodan Vam je pregled hirurga koji će utvrditi o kakvoj se promeni radi i odrediti odgovarajući način njenog uklanjanja.

Pošto postavi dijagnozu, hirurg na osnovu prirode i veličine promene određuje da li će se ona ukloniti hirurški, elektrokauterom ili radiotalasima.


Mladeži

Mladeži su tačkaste promene na koži koje mogu da budu u ravni sa njom ili blago ispupčene. Sastoje se od ćelija koje sadrže pigment (melanin), pa su najčešće braonkaste boje. Obično su kružnog oblika, Ali i tu postoje varijacije. Veličina im je u rasponu od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Neke osobe imaju svega nekoliko mladeža, ali ima i onih koje ih imaju preko stotinu.

Bilo da Vam neki mladež smeta iz estetskih razloga ili ste primetili promene na njemu, možete se obratiti hirurgu koji će odrediti najbolji način njegovog uklanjnja. Kada se sumnja na melanom, obavezno se radi histopatološka analiza da bi se dijagnoza potvrdila ili odbacila.


Uklanjanja mladeža - Centar za estetsku hirurgiju Georgijev Beograd

Bradavice

Bradavice su promene na kože u vidu tačkastih ispupčenja ili kočića koje su izazvane različitim virusima. Trenutno je poznato preko 170 vrsta virusa koji su uzrok nastanka različitih vrsta bradavica. Mogu se javiti na svi delovima tela, bukvalno od glave do pete. Kada se nalaze na licu, prstima, tabanima, oko vrata, ispod pazuha i ispod grudi, mogu da prave različite probleme.

Neke bradavice su potpuno bezazlene, dok postoje i one koje mogu izazvati karcinom. Zato je neophodno obratiti se lekaru koji će utvrditi njihovu prirodu i odrediti najbolji način za njihovo uklanjanje.


Operacija keratoze kože - Centar za estetsku hirurgiju Georgijev Beograd

Keratoze

Keratoze su bezazlene žućkasto-braonkaste ili crne, promene na koži, ovalnog ili kružnog oblika, hrapave na dodir. Najčešće se javljaju posle 50. godine života. Njihova veličina može da varira od nekoliko milimetara do 2-3 centimetra. Javljaju se u grupama, raštrkane na delove tela koji se više znoje, kao što su: lice, vrat, grudi, leđa, trbuh.

Dele se na seboroične i pilarne (koje su dobroćudne) i aktinične (20% ovakvih keratoza mogu preći u karcinom). Zato je neophodno obratiti se lekaru koji će utvrditi njihovu prirodu i odrediti najbolji način za njihovo uklanjanje.


Fleke

Hiperpigmentacija, odnosno pojačano stvaranje pigmenta melanina pod dejstvom UV zračenja, je uzrok nastanka tamnih fleka na licu, vratu, dekolteu, šakama i nekim drugim delovima tela koji su često izloženi suncu. Najčešće su takozvane ‚‚staračke fleke“ koje se javljaju posle 40. godie života.

U ovu grupu promena spada i melazma koja može da se javi kod trudnica i žena koje koriste oralne kontraceptive.

Tu  je i postinflamatrona hiperpigmentacija koja se javlja kao posledica neke povrede kože ili nekog kožnog oboljenja koje ostavlja fleke, kao što su akne.

Koji je najbolji način da se fleke uklone, odrediće lekar nakon pregleda promena.

Ksantelazme

Ksantelazme su bezezlene žućkaste pločaste naslage, u ravni sa kožom ili blago ispupčene, koje se nalaze u unutrašnjim uglovima očiju i na donjim očnim kapcima. Sastoje se od masnog tkiva i giigantskih penušavih ćelija. Češće se javljaju kod žena i predstavljaju estetski problem koji se ne može prekriti šminkom.

Nakon pregleda, hirurg određuje kako će ih odstraniti. Uspešno se uklanjaju radiotalasima.


Uklanjanje ožiljaka - Centar za estetsku hirurgiju Georgijev Beograd

Korigovanje ožiljaka

Postoje ožiljci koji su nastali usled poremećaja u zarastanju rana posle operacija, a koji se mogu kompletno ukloniti ili čija se vidljivost može smanjiti na minimum. To su najčešći ožiljci u zoni trbuha koji su široki, hipertrofični ili keloidni, odnosno nastali kao rezultat prekomernog stvaranja vezivnog tkiva tokom zarastanja rane.

Da li i kako se ožiljak može ukloniti ili ublažiti zavisi od načina njegovog nastanka i starosti, pa je neophodan pregled hirurga koji određuje način lečenja.


Lipomi

Lipomi su dobroćudne izrasline, obične u obliku lopte ili polulopte, koje se sastoje od masnog tkiva. Ove izrasline su mekane i pokretne. Mogu se pojaviti na bilo kom delu tela. Sporo rastu i najčešće ne stvaraju nikakve probleme osim estetskih. Oni većih dimenzija mogu da pritisnu neki nerv i time izazovu bol i trnjenje tog dela tela.

Nakon pregleda hirurg određuje način uklanjanja lipoma.

Ateromi

Ateromi su lojne ciste nastale zapušnjem nekog lojnog od izvodnih kanala. Za razliku od lipoma, oni su obično manji i tvrđi na dodir. Najčešće se javljaju na glavi, vratu. Leđima, grudima i u zonama pregiba.

Kod ateroma može da dođe do komplikacije kada bakterije prodru u njega i dovedu do infekcije, odnosno zapaljenskog procesa, stvaranja gnoja i odumiranja tkiva. Takve promene mogu i da puknu i izbace sadržaj veoma neprijatnog mirisa, pa su redovna previjanja i antibiotska terapija neophodni.

Aterom je najbolje ukloniti pre nego što dođe do crvenila i ostalih znakova infekcije. Način za uklanjanje ateroma određuje hirurg nakon pregleda uzimajući u obzir veličinu i mesto na kome je promena.

Fibromi

Meki fibromi su dobroćudne, mke izrasline od vezivnog tkiva koje vise na peteljci na koži. Najčešće su prečnika nekoliko milimetara, mada ima onih i koji narastu i do nekoliko centimetara. Iste su boje kao i okolna koža, a najčešće se javljaju na vratu, ispod pazuha i u preponama. Uklanjaju se iz estetskih razloga, ali i iz praktičnih. Ako se nalaze na mestu česte iritacije, može doći i od njihovih povreda i krvarenja, pa ih je potrebno ukloniti.

Nakon pregleda, hirurg određuje optimalan nalin uklanjanja mekih fibroma. Najčešća metoda je primena radiotalasa.


Kategorije
Koža, Usluge