Korekcija ušiju

Title:

Description:

Korekcija ušiju

Zašto se radi operacija korekcije ušiju?


Žena pre operacije ušiju - korekcija ušiju

Dugo godina niste bili zadovoljni svojim odrazom u ogledalu zbog ušiju koje su klempave, prevelike, ružnog oblika ili asimetrične. Za to postoji vrlo jednostavno rešenje. Rutinskom hirurškom intervencijom se može promeniti položaj ušiju i tako lišiti osobu frustracija i nezadovoljstva svojim izgledom. Operacija korekcije ušiju se radi i kod odraslih i kod dece.

Postoje razne vrste korekcije ušiju. Neke od njih su: klempave uši, smanjenje veličine ušne školjke, smanjenje ušne resice i korekcija asimetrije (rezličit oblik ušiju).


U kom uzrastu je moguće uraditi korekciju ušiju?

Uši se mogu korigovati čim se završi njihov rast, a to je nejčešće posle 5. godine života. Ova operacija može da se radi i kod odraslih osoba.

Šta treba izbegavati pre operacije korekcije ušiju?

Ograničenja praktično važe samo za odrasle pacijente. Ako ste odrasla osoba koja koristi aspirin, antizapaljenske lekove kao što je ibuprofen i/ili lekove koji  razređuju krv (varfarin i sl.), trebalo bi da prekinete njihovu upotrebu nekoliko dana pre operacije kako bi se sprečilo dodatno krvarenje. Pušači bi trebalo da se odreknu pušenja pre operacije i u periodu oporavka jer pušenje negativno deluje na cirkulaciju i zarastanje rana.

Kako se izvodi operacija korekcije ušiju?

Operacija korekcije ušiju se najčešće radi ambulantno ili u dnevnoj bolnici. Uglavnom se primenjuje lokalna anestezija. Ako je dete veoma uznemireno, može se uvesti i u opštu anesteziju.

U zavisnosti od toga koja vrsta korekcije se radi, hirurg primenjuje određenu operativnu tehniku. Rezovi prave iza ušiju ili kod unutrašnjeg pregiba ušiju. Tom prilikom se može odstraniti i višak kože ili hrskavice. Zatim se hrskavica savija u željeni položaj koji se učvršćuje unutrašnjim šavovima. Dodatnim šavovima se zatvaraju rezovi sa spoljne strane.

Oko ušiju se stavljaju zavoji da bi se uši zaštitile i da bi im se dala potpora. Zvoji se nose 7 dana. Sedmog dana se skidaju konci i zavoji. Petnaest dana posle toga se tokom spavanja nosi traka preko ušiju.

Koliko dugo traje operacija korekcije ušiju?

Operacija korekcije ušiju najčešće traje 1-2 sata.

Da li operacija korekcije ušiju nosi neke rizike?

Komplikacije se izuzetno retko javljaju ako operaciju izvodi iskusni hirurg. Ipak, kod nekih pacijenata se može se javiti upala hrskavice uha.

Šta ćete osećati posle operacije?

Posle operacije korekcije ušiju možete da osećate nelagodnost i svrab. Neke osobe osećaju i utrnulost i peckanje nekoliko nedelja. Nekada se privremeno gubi osetljivost kože na ušima, koja je privremena. Nekoliko dana nakon operacije uši mogu biti otečene, ali otok spontano nestaje.

Hirurg će vam preporučiti lekove protiv bolova koje smete da koristike kada se bol javi (paracetamol ili ibuprofen).

Kako treba da se ponašate posle operacije?

  • Nemojte da pritiskate niti trljate uši.
  • Ne smete da perete kosu dok se zavoji ne skinu.
  • Spavajte na leđima kako biste izbegli pritisak na uši.
  • Nosite odeću koja se ne navlači preko glave.

Svojim uobičajenim svakodnevnim obavezama se možete vratiti odmah ako Vam zavoji ne predstavaljaju estetski problem.

Kroz 2 nedelje možete ići na plivanje i baviti se svim aktivnostima uz oprez da ne povredite uši.

Kada se skidaju zavoji?

Zavoji se skidaju nakon 7-10 dana. U isto vreme se skidaju i konci.

Kada se vide rezultati i koliko traju?

Rezultati se vide odmah posle skidanja zavoja, a konačan rezultat kada spadnu otoci. Promena položaja ušiju je trajna. Ožiljci su praktično nevidljivi jer se nalaze iza ušiju.Kategorije
Lice, Usluge