Korekcija brade

Title:

Description:

Korekcija brade

Uvećanje i smanjenje brade


Definisanje kontura donje vilice - operacija korekcije brade

Definisana kontura donje vilice, odnosno brade je odlika skladnog lica kako žena, tako i muškaraca. Bitno je da brada bude u proporciji sa čelom i nosem. Da bi se taj sklad postigao, primenjuju se hirurške procedure uvećanja ili smanjenja brade.

Kada se radi uvećanje brade?

Muškarci i žene koji imaju takozvanu ‚‚uvučenu“ bradu se obraćaju estetskom hirurgu kako bi uvećanjem brade pomoću silikonskog implanta postigli skladnu proporciju između brade i ostatka lica.


Kako se izvodi operacija uvećanja brade?

Pre operacije, pacijentu tokom konsultativnog pregleda hirurg objašnjava čitavu proceduru i predlaže optimalnu verziju operacije, kao i oblik i veličinu implanta. Cilj je da se novi izgled brade bude proporcionalan i potpuno ukopljen uz ostale crte lica.

Procedura se izvodi u opštoj anesteziji ili kratkotrajnoj analgosedaciji. Najčešće se na sluznici unutrašnje strane donje usne napravi rez dužine 3-4 centimetra. Tu se pravi džep u koji se ubacuje polukružni silikonski implant. Postoji i drugi pristup kroz rez ispod vilice. Veličina i oblik implanta se prilagođava proporcijama lica svakog pacijenta pojedinačno. Zahvaljujući operativnom pristupu sa unutrašnje strane vilice ili ispod brade, ne nastaju nikakvi vidljivi ožiljci.

Koliko dugo traje operacija uvećanja brade?

Procedura uvećanja brade traje oko 1 sat.

Kako da se ponašate pre operacije?

 • Izbegavajte pušenje i alkoholna pića najmanje 2-3 nedelje pre operacije zbog njihovog lošeg uticaja na cirkulaciju i zarastanje rana.
 • Tri do pet dana pre operaciji bi bilo dobro da ne uzimate lekove koji utiču na razređivanje krvi (aspirin, varfarin, ibuprofen i sl.)

Koliko traje oporavak i šta da radite u tom periodu?

 • Većina pacijenata može da se vrati uobičajenim svakodnevnim aktivnostima 3 dana posle operacije.
 • Mogu se pojaviti blaži bolovi koji se otklanjaju lekovima protiv bolova koje Vam doktor preporuči.
 • Prvih dan-dva posle operacije se preporučuje da pacijent konzumira samo tečnost i hranu u tečnom stanju.
 • U periodu oporavka se preporučuje se ispiranje usne duplje rastvorom hidrogena ili nekim drugim antiseptičkim rastvorom, naročito posle obroka.
 • Najmanje 1 nedelju od operacije je neophodno da spavate na leđima sa udignutim jastukom.
 • Kroz 2 nedelje ćete moći da se vratite treniranju i obavljanju ostalih napornih fizičkih sktivnosti.

Kada se vide rezultati operacije uvećanja brade?

Rezultat se vidi odmah, a konačni izgled brada poprima nakon saniranje eventualnih otoka.

Da li postoje rizici od komplikacija?

Nakon operacije mogu da se jave blagi otoci i podlivi koji spontano prolaze. Mogućnost da dođe do infekcije se izbegava kada se operacija radi u potpuno sterilnoj operacionoj sali uz poštovanje svih koraka protokola. Postoji i rizik od izmeštanja implanta, ako pacijent u periodu oporavka spava na trbuhu sa licem zagnjurenim u jastuk.

Sa kojom drugom hirurškom procedurom uvećanje brade daje najbolje rezultate?

Najbolji rezultati se postižu kada se operacija uvećanja brade kombinuje sa liposukcijom vrata, ako pacijent ima podbradak.

——————————————————————————————————————————————

Kada se radi smanjenje brade?

Čelo, nos i brada bi trebalo da budu međusobno proporcionalni. Kada je brada nesrazmerno velika, onda čelo i nos izgledaju premali. Kod osoba oba pola koje imaju isturenu, špicastu ili prenaglašenu bradu, radi se operacija smanjivanja brade da bi se postigla proporcija između pomenutih delova lica i skladan profil. Postizanjem skladnog izgleda lica, pacijent dobija samopouzdanje, a često se oseća kao nova osoba.

Kako se izvodi operacija smanjivanja brade?

Pre operacija smanjivanja brade pacijent ima pregled i konsultativni razgovor sa hirurgom tokom koga mu se objašnjava cela procedura i predočavaju mogućnosti i kakav se konačan rezulata može očekivati u njegovom slučaju. Potrebno je da doktoru donesete i rendgenski snimak brade.

Operacija smanjivanja brade se radi u opštoj anesteziji. Mali rezovi se naprave sa obe usnutrašnje strane usta ili na koži ispod brade. Višak kosti se otklanja, pa se brada konturiše da bi se dobio željeni oblik.

Koliko traje operacija smanjivanja brade?

Operacija najčešće traje jedan do dva sata.

Kako da se ponašate pre operacije?

 • Izbegavajte pušenje i alkoholna pića najmanje 2-3 nedelje pre operacije zbog njihovog lošeg uticaja na cirkulaciju i zarastanje rana.
 • Dve nedelje pre operaciji bi bilo dobro da ne uzimate lekove koji utiču na razređivanje krvi (aspirin, varfarin, ibuprofen i sl.)

Kako izgleda oporavak nakon operacije smanjivanja brade?

Prvih 3-5 dana nakon operacije možete osećati nelagodnost i bol. Ožete koristiti lekove protiv bolova koje Vam je Vaš lekar preporučio (nikako aspirin ili ibuprofen). Takođe ćete dobiti da pijete i antibiotike 5-7 dana.

Preporučuje se da prvih 2 dana oporavka konzumirate samo tečnost i hranu u tečnom stanju.

U periodu oporavka se preporučuje se ispiranje usne duplje rastvorom hidrogena ili nekim drugim antiseptičkim rastvorom, naročito posle obroka.

Tek posle trećeg dana od operacije ćete moći da perete zube.

Možete da očekujete da ćete imati otok i podlive u prvih 7-10 dana. Nekoliko meseci možete imati blag osećaj utrnulosti.

Svojim svakodnevnim aktivnostima se možete vratiti u roku od 7 dana. Teže fizičke aktivnosti i bavljenje sportom su dozvoljeni 3 nedelje posle operacije.

Kada je vidljiv konačan rezultat?

Tri do pet nedelja nakon operacije , kada se povuku otoci,ćete videti konačan rezultat.

Koji su potencijalni rizici operacije smanjenja brade?

 • Najčešći rizik je osećaj utrnulosti donje usne koji može da taje do mesec dana.
 • U prvih 24 časa je moguće da imate blago krvarenje na mestu reza.
 • Postoji rizik od infekcije ukoliko ne održavate pravilno higijenu u postoperativnom periodu.


Kategorije
Lice, Usluge