Hirurški lifting vrata

Title:

Description:

Hirurški lifting vrata

Sve što treba da znate o hirurškom liftingu vrata


Hirurški lifting vrata - operacija liftinga vrata

Koža vrata je podložna procesu starenja, opuštanju i nastanku bora jednako kao i lice. Glatka kontura vrata asocira na mladalački izgled, zdravlje i vitalnost. Ako želite sveobuhvatan svežiji i podmlađen izgled, neophodno je da primenjujete estetske tretmane i na vrat.

Kada anti-age tretmani kao što su mezoterapija, PRP ili Botox više ne mogu da pruže zadovoljavajuće rezultate u području vrata, jedino uspešno, ali i dugotrajno rešenje je hirurški lifting vrata.


Šta je i zašto se radi hirurški lifting vrata?

Hirurški lifting vrata je procedura kojom se postiže zatezanje svih slojeva kože i potkožnog tkiva uz uklanjanje viška masti. Ova hirurška procedura može da se radi odvojeno ili u sklopu sveobuhvatnog liftinga lica.

Kako starimo, koža vrata gubi elastičnost i počinje da visi. Istovremeno i mišići slabe, pa zbog svega toga zajedno izgledamo starije. Pored procesa starenja, razlog za opušen i naboran vrat može da bude i značajan gubitak telesne mase. Hirurški lifting vrata daje najbolje rezultati kada se radi kada koža tek počne da se opušta i dok je još uvek elastična. Kod većine ljudi to je između 40. i 60. godine života.

Izražena opuštenost kože vrata, kao i uzdužne i paralelne bore u obliku ogrlice su najčešći razlozi za hirurški lifting vrata.

Kako se radi hirurški lifting vrata?

Pre same operacije se radi konsultativni pregled tokom koga pacijent objasni hirurgu kakav bi efekat hteo da dobije hirurškim liftingom vrata. Istovremeno, hirurg vrši pregled i predočava pacijentu mogućnosti i predlaže šta bi bilo najbolje da se uradi u konkretnom slučaju. Zajedno se donosi odluka, a zatim se fotografiše vrat pacijenta radi kasnijeg upoređivanja rezultata operacije sa prvobitnim stanjem.

Operacija se radi u opštoj anesteziji ili kratkoj intravenskoj analgeziji.

Operacija započinje pravljenjem reza koji počinje u predelu ispod i iza ušiju, a završava se u liniji kose na potiljku. Zahvaljujući ovakvom rezu, novonastali ožiljci će biti maksimalno skriveni. Da bi se uklonio podbradak i pristupilo prednjoj ivici vratnog mišića, pravi se još jedan rez ispod brade. Ako pacijent ima masne naslage na vratu, kroz ovaj rez se radi njihovo uklanjanje liposukcijom. Zatim se koža vrata odiže i zateže, a njen višak uklanja.

Operacija traje između 2 i 3 sata. Pacijent se najčešće otpušta iz bolnice istog dana sa elastičnim zavojem obmotanim oko vrata.

Kako izgleda period oporavka nakon hirurškog liftinga vrata?

Prva 24 časa bi trebalo da provedete u odmoru u krevetu. Sutradan se na prvoj kontroli skida elastični zavoj i previja rana. Tada već možete da se tuširate mlakom vodom. Anibitoici se uzimaju 7-10 dana od operacije. Ako imate bolove, uzimaćete lekove protiv bolova koje Vam doktor preporuči. Ako osećate zategnutost kože vrata, utrnulost ili svrab, to ne treba da Vas zabrinjava jer je deo procesa oporavka. Konci se skidaju 7. dana od operacije.

Može doći do stvaranja otoka i podliva, a da bi oni bili manji, preporučuje se spavanje na leđima sa uzdignutim jastukom prvih 7-14 dana. U tom periodu se preporučuje da ne idete ne posao i ne izlažete se većim fizičkim naporima. Možete da nastavite da trenirate, idete u teretanu i obavljate teške fizičke poslove 6 nedelja posle operacije.

Efekti su vidljivi odmah, a konačni efekti već posle 2 nedelje kada nestanu otoci. Kada se izlažete suncu obavezno nanesite kremu sa visokim zaštitnim faktorom (SPF 30-50+) preko ožiljaka.

Kakva je priprema za hirurški lifting vrata?

Kompletna prirepremu za operaciju se radi kod nas i uključena je u cenu. Podrazumeva laboratorijske analize: kompletna krvna slika, osnovne biohemijske analize sa faktorima koagulacije, krvna grupa i Rh faktor.

Uključuje i:

  • Internističko-kardiološki pregled sa EKG-om
  • Rendgenski snimak pluća sa izveštajem radiologa
  • Klinički pregled anesteziologa.

Ako ste pušač, neophodno je da 2 nedelje pre i 2 nedelje posle operacije prestanete da pušite jer pušenje negativno utiče na cirkulaciju i proces zarastanja rana, pa tako produžava vreme oporavka.

Moraćete da prestanete da uzimate aspirin i antizapaljenske lekove tipa ibuprofena jer utiču na pojačano krvarenje. Istovremeno ćete morati da počnete da uzimate antikoagulanse da bi se sprečilo stvaranje krvnih ugrušaka.

Ono što je neophodno da znate je da minimalno 6-8 sati pre planirane operacije treba da prestanete sa unosom bilo kakve hrane ili pića. Morate da skinete običan lak ili gel lak sa noktiju prstiju ruku. Neophodno je da skunete kompletnu šminku sa lica, pirsinge i nakit. Nemojte mazati mleko za telo 4-6 sati pre operacije. Ako imate malje u zoni vrata, uklonite ih pre operacije.

Potrebno je poneti pribor za ličnu higijenu i lični dokument sa slikom (lična karta ili pasoš), kompletnu medicinsku dokumentaciju i lekove koji su deo hronične terapije.

Da li postoje rizici u vezi sa hirurškim liftingom vrata?

Kao i kod svake operacije postoje rizici od alergisjke reakcije na anesteziju, krvarenja i infekcije, ali su oni svedeni na minimum kada se rade u potpuno sterilnoj sali i kada proceduru, strogo prema protokolu, izvodi iskusan hirurg.Kategorije
Lice, Usluge