Himenoplastika

Title:

Description:

Himenoplastika

Sve što treba da znate o himenoplastici


Himenoplastika - rekonstrukciju himena Beograd

Zašto se radi?

Himenoplastika podrazumeva rekonstrukciju himena (devičnjaka) i lokalnih režnjeva sa zida vagine kako bi se ponovo uspostavila njegova celovitost, odnosno vratila ‚‚nevinost“ pacijentkinji. Najčešće se pacijentkinje odlučuju za ovu proceduru zbog kulturoloških, religioznih i socijalnih zahteva svoje sredine.

U nekim sredinama se i danas očekuje da žena prve bračne noći, tokom prvog seksualnog odnosa, pruži dokaz svog devičanstva tako što će ostati krvav trag nakon pucanja himena.


Međutim, statistika pokazuje da kod 50% žena ne dođe do pucanja himena tokom prvog seksualnog odnosa, ali i da himen može da pukne tokom bavljenja nekim sportovima (jahanje, biciklizam, gimnastika) i zbog upotrebe tampona tokom menstruacije.

Himenoplastika može da bude od izuzetnog psihološkog značaja za žrtve nasilja i silovanja.

Kako se radi himenoplastika?

Pre himenoplastike ćete obaviti konsultativni pregled tokom koga će Vas hirurg pregledati i objasniti Vam proceduru i mogući ishod operacije u Vašem slučaju.

Operacija se najčešće radi u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji. U zavisnosti od toga kakvi su ostaci himena nastali posle seksualnog odnosa, zavisi i koja će se hirurška tehnika primeniti. Ako su ostaci dovoljno veliki, pristupa se ušivanju rubova himena, a ako nisu, radi se rekonstrukcija pomoću loklanih režnjeva sa zida vagine. Rekonstruisan himen izgleda kao i prirodni, a tragovi hirurške intervencije se ne primećuju. Međutim, himenoplastika ne može sa stoprocentnom sigurnošću garantuje da će doći do njegovog pucanja i krvarenja tokom prvog seksualnog odnosa.

Operacija traje od 30-60 minuta, a pacijentkinja se otpušta kući istog dana. Kod kuće uzima antibiotike 5-7 dana.

Kako izgleda period oporavka nakon himenoplastike?

Prvih 5-7 dana pacijentkinja bi trebalo da se uglavnom odmara i ne izlaže naporima. U tom periodu se mogu javiti blaži bolovi koji nestaju kada se uzmu lekovi protiv bolova. Moguće je i da primetite nekoliko kapljica krvi na vešu, ali to ne treba da Vas zabrinjava.

Ograničite šetanje i hodanje uz i niz stepenice. Najmanje 2 nedelje posle operacije nemojte da dižete teret veći od 5 kg, izlažete se većim fizičkim naporima i upražnjavate sportove kao što su biciklizam i jahanje.

Možete da počnete da se tuširate od drugog dana posle operacije, ali samo čistom mlakom vodom.

Da li postoje rizici u vezi sa himenoplastikom?

Kao i kod svake operacije postoje rizici od alergisjke reakcije na anesteziju, krvarenja i infekcije, ali su oni svedeni na minimum kada se rade u potpuno sterilnoj sali i kada proceduru, strogo prema protokolu, izvodi iskusan hirurg.Kategorije
Intimna hirurgija, Usluge