Fejslifting

Title:

Description:

Fejslifting

Fejslifting – podizanje/zatezanje lica


Facelifting Beograd

Fejlifting predstavlja hiruršku estetsku intervenciju kojom se podiže i zateže koža, tkiva i mišići lica čime se postiže mladalački izgled.

Zašto se radi fejslifting?

Kako starimo tako naša koža gubi elastičnost, na nekim delovima lica se uvećavaju masne naslage, a na drugima se gube, pa se i oblik lica menja. Fejsliftingom se mogu postići sledeći efekti:

 • Zateže se koža obraza koja visi
 • Nestaje višak kože u zoni donje vilice
 • Nestaju duboke nazolabijalne bore

Bitno je da znate da se fejsliftingom neće ukloniti plitke bore, nabori oko nosa i iznad gornje usne, fleke od sunca i neujednačen ten.


Kako se radi fejslifting/zatezanje lica?

Tokom konsultativinog pregleda koji prethodi operaciji, hirurg će Vam objasniti kuda će praviti rezove i kakve rezultate možete očekivati. Doktor će odrediti kako će se fejslifting raditi u zavisnosti od stanja kože, debljine kože, distribucije masnog tkiva i oblika lica. Uradiće i markiranje, odnosno iscrtaće linije po kojima će se praviti rezovi. Fotografisaće Vaše lice radi upoređivanja rezultata fejsliftinga sa prvobitnim stanjem.

Fejslifting se radi u opštoj anesteziji ili kratkotrajnoj intravenskoj analgosedaciji (Lidokainom).

Kod fejsliftinga se rez pravi na slepoočnicama uz liniju gde počinje kosa, zatim neposredno ispred ušnih školjki, ispod ušnig resica i iza ušiju sa donje strane skalpa. Nekada se radi i verzija fejsliftinga ograničenog reza kod koje nema reza duž donje strane skalpa. Koža se podiže uz zatezanje tkiva i mišića ispod nje. Mansne naslage ispod kože mogu da se uklone, preoblikuju ili premeste čime se postižu nove konture lica. Višak kože se uklanja i zašiva.

Operacija fejsliftinga traje između 2 i 4 časa. Dužina trajanja zavisi od tipa, odnosno opsega operacije.

Facelifting Beograd - zatezanje lica po najpovoljnijim cenama

Koliko traje i kako izgleda oporavak nakon fejsliftinga?

Prva kontrola, skidanje zavoja i drenova se radi 2 dana posle operacije. Tada možete da počenete da nosite elastičnu traku za lice umesto zavoja. Ostale kontrole se rade u dogovoru sa doktorom. Konci se skidaju između 7. i 10. dana.

Prvih nekoliko dana možete osećati umeren bol koji umine nakon uzimanja lekova protiv bolova koje Vam preporuči doktor. Mogu se javiti i otoci, podlivi i osećaj ukočenosti. Da bi se smanjili otoci i podlivi, preporuka je da spavate sa uzdigutim jastukom i stavljate hladne obloge.

Tokom prve tri nedelje:

 • Nemojte skidati kraste koje se formiraju tokom procesa zarastanja rana.
 • Negujte ranu na način kako Vam je preporučio Vaš hirurg.
 • Nosite odeću koja se ne navlači preko glave.
 • Nemojte se šminkati.
 • Nemojte se izlagati većim fizički naporima.
 • Nemojte farbati kosu, stavljati blanš ili mini-val najmanje 6 nedelja posle fejsliftinga.
 • Izbegavajte direktno izlaganje suncu i nemojte ići u solarijum. Kasnije obavezno nanosite kremu sa visokim UV faktorom (SPF veći od 30) i nosite tamne naočari za sunce.

Kakva je priprema za fejslifting?

 • Neophodno je da jutro pre operacije fejsliftinga operete lice i kosu antibakterisjkim sapunom/šamponom.
 • Ne smete ništa da jedete niti pijete 6-8 sati pre operacije. Svoju hroničnu terapiju možete uzeti sa gutljajem vode.
 • Ukoliko uzimate lekove za razređivanje krvi (varfarin i sl.), aspirin ili antizapaljesnke lekove (ibuprofen, diklofen) trebalo bi da prestanete da ih uzimate nekoliko dana pre operacije da bi se smanjio rizik od krvarenja i stvaranja podliva.

Sa kojim se procedurama fejslifting dobro kombinuje?

Maksimalni rezultati se postižu kada se uz zatezanje lica uradi i liposukcija podbratka i hirurško zatezanje vrata.

Da li postoje rizici i neželjeni ishodi?

Bitno je napomenuti da su komplikacije fejsliftinga veoma retke. Otoci, krvni podlivi i utnulost lica su prolazni. Nekada se javljaju hipertrofični ožiljci iza uha, a može doći i do pomeranja ivice kose. Izuzetno retko se javlja trajna alopecija (gubitak kose oko reza na kosmatom delu glave).

Kao i kod svake operacije postoje rizici od alergisjke reakcije na anesteziju, krvarenja i infekcije, ali su oni svedeni na minimum kada se rade u potpuno sterilnoj sali i kada proceduru, strogo prema protokolu, izvodi iskusan hirurg.Kategorije
Lice, Usluge