Brahioplastika

Title:

Description:

Brahioplastika

Šta je brahioplastika i zašto se radi?


Brahioplastika - uklanjanje viška kože i masnog podkožnog tkiva sa ruke

Brahioplastika je hirurška metoda kojom se preoblikuju nadlaktice, odnosno smanjuje se njihov obim uklanjanjem viška opuštene kože i potkožnog tkiva.

Ima više razloga zbog kojih se pacijenti odlučuju na brhioplastiku. Osobe sa ovim problemom se prvenstveno stide izgleda svojih ruku, pa uvek nose odeću sa rukavima. Pored ovog psihološkog aspekta problema, mogu da se pojave i iritacije, crvenilo, pa čak i infekcija jer dolazi do pojačanog trenja i znojenja zbog viška kože.

Najčešći kandidati za brahioplastiku su osobe koje su mnogo smršale, pa im je koža nadlaktica vidno opuštena i liči na krila slepog miša.

Brahioplastika se radi i kod osoba čija je koža postala opuštena u zoni nadlaktica zbog procesa starenja. Ova procedura se radi i kao drugi korak posle liposukcije u ovoj zoni.


Kakva je priprema za brahioplastiku?

Kompletna prirepremu za operaciju se radi kod nas i uključena je u cenu. Podrazumeva laboratorijske analize: kompletna krvna slika, osnovne biohemijske analize sa faktorima koagulacije, krvna grupa i Rh faktor.

Uključuje i:

  • Internističko-kardiološki pregled sa EKG-om
  • Rendgenski snimak pluća sa izveštajem radiologa
  • Klinički pregled anesteziologa.

Moraćete da prestanete da uzimate aspirin i antizapaljenske lekove tipa ibuprofena tri do pet dana pre intervencije jer utiču na pojačano krvarenje.

Ono što je neophodno da znate je da minimalno 6-8 sati pre planirane operacije treba da prestanete sa unosom bilo kakve hrane ili pića. Morate da skinete običan lak ili gel lak sa noktiju prstiju ruku. Neophodno je da skunete kompletnu šminku sa lica, pirsinge i nakit. Nemojte mazati mleko za telo 4-6 sati pre operacije. Uradite depilaciju pazušnih jama i nadlaktica.

Potrebno je poneti pribor za ličnu higijenu i lični dokument sa slikom (lična karta ili pasoš), kompletnu medicinsku dokumentaciju i lekove koji su deo hronične terapije.

Kako se radi brahioplastika?

Pre nego što zakažete brahioplastiku neophodno je da imate stabilnu telesnu masu, odnosno da više nećete mršaviti. Prvo ćete se podvrgnuti konsultativnom pregledu hirurga koji će raditi operaciju. Vi ćete njemu objasniti šta i u kojoj meri Vam pričinjava probleme, a on će uraditi markiranje tj. ocrtavanje delova kože koji će biti odstranjeni. Objasniće Vam čitavu proceduru i kakav rezultat možete da očekujete. Fotografisaće Vaše nadlaktice radi poređenja prvobitnog stanja sa rezultatom operacije.

Brahioplastika se radi u opštoj anesteziji. Rez može da se pravi unutar pazušne jame i/ili duž unutrašnje strane nadlaktice po prethodno iscrtanim linijama. Zatim se u toj zoni uklanja višak kože i masnog podkožnog tkiva. Ožiljak će biti skriven na unutrašnjoj strani nadlaktice, nakon nekoliko meseci će izbledeti i biće praktično neprimetan.

U zavisnosti od obima operacije, ona može da traje sat i po do dva. Radi boje cirkulacije i skraćenja vremena oporavka, pacijent nosi steznik za nadlaktice od dana operacije, pa narednih mesec dana.

Najčešće pacijent već kroz nekoliko sati može da ide kući i tamo nastavi oporavak. Rezltat je odmah vidljiv, ali se puni efekat dobija kada se povuku otoci i podlivi.

Kako izgleda period oporavka?

Posle brahioplastike mogu da se jave otoci i podlivi koji se sasvim povuku nakon 2 nedelje. Ako se javi blago trnjenje ruku i bol, treba uzeti preporučeni lek protiv bolova. Konci se skidaju između 10. i 14. dana kada se vidi i konačni rezultat jer se do tada otoci i podlivi povuku.

Ožiljci se ne smeju izlagati suncu ili dejstvu solarijuma. Ako se sunčate, pokrijte ožiljke flaserima ili koristite kremu za visokim zaštitnim faktorom (SPF 30 – 50+).

Prva 24 sata posle operacije nemojte nanositi dezodorans ispod pazuha, a naredne dve nedelje koristite dezodorans u spreju. Malje ispod pazuha možete da brijete kroz dve nedelje od dana operacije.

Nedelju dana nakon operacije se možete vratiti na posao, ako on ne uključuje veće fizičke napore.

Moćićete ponovo da vežbate, pa čak i da dižete tegove u teretani kroz 4-6 nedelja posle operacije.

Koliko traju rezultati brahioplastike?

Kada brahioplastiku kvalitetno obavi iskusni hirurg, njeni rezultati mogu da traju narednih deset godina, pod uslovom da imate stabilnu telesnu masu, odnosno da se ponovo ne gojite i mršavite u značajnoj meri.

Da li postoje rizici u vezi sa brahioplastikom?

Kao i kod svake operacije postoje rizici od alergisjke reakcije na anesteziju, krvarenja i infekcije, ali su oni svedeni na minimum kada se rade u potpuno sterilnoj sali i kada proceduru, strogo prema protokolu, izvodi iskusan hirurg.Kategorije
Telo, Usluge