Abdominoplastika

Title:

Description:

Abdominoplastika

Zatezanje stomaka


Abdominoplastika - Zatezanje stomaka Beograd

Abdominoplastika podrazumeva uklanjanje masnih naslaga, viška kože kao i zatezanje mišića trubuha. To je hirurška intervencija iz oblasti estetske hirurgije kojom se postiže ravan i zategnut stomak, ali pruža i značajni gubitak masnih naslaga u predelu abdomena. Posle operacije će Vaš trbuh biti preobikovan i nositi ćete odeću nekoliko veličina manju.

U 85% slučajeva, uz abdominoplastiku radi se i liposukcija regije stomaka kojom dobijamo lepši i skladniji izgled.

Druga vrsta procedure je dermolipektomija koja podrazumeva samo zatezanje kože trbuha. Treća vrsta intervencije u oblasti abdomena je dijastaza trbušnih mišića.


Zašto se radi abdominoplastika?

Abdominoplastika može da bude način da dođete do ravnog stomaka ako:

 • imate višak kože na trbuhu nakon velikog mršavljenja, porođaja ili liposukcije
 • ako ste imali carski rez ili neku operaciju radi koje je pravljen veliki rez u predelu abdomena
 • imate višak masnih naslaga i kože u predelu pupka
 • imate slabe mišiće donjeg dela trbušnog zida.

Ko nije kandidat za abdominoplastiku?

Nažalost, abdominoplasika se ne radi ako:

 • imate indeks telesne mase veći od 30
 • planirate trudnoću ili da značajno smršavljenje
 • imate neko ozbiljno hronično oboljenje
 • imate značajno ožiljno tkivo od neke operacije u predelu abdomena.

Kakva priprema je potrebna za abdominoplastiku/zatezanje stomaka?

Abdominoplastika je opsežna operacija koja zahteva ozbiljnu pripremu. Najbitniji je rezgovor sa estetskim hirurgom koji će Vam opisati celu proceduru, odgovori na sva Vaša pitanja i objasniti kakve rezultate možete da očekujete.

Kompletna prirepremu za operaciju se radi kod nas i uključena je u cenu. Podrazumeva laboratorijske analize: kompletna krvna slika, osnovne biohemijske analize sa faktorima koagulacije, krvna grupa i Rh faktor.

Uključuje i:

 • Internističko-kardiološki pregled sa EKG-om
 • Rendgenski snimak pluća sa izveštajem radiologa
 • Ultrazvuk abdomena
 • Klinički pregled anesteziologa.

Ako ste pušač, neophodno je da nekoliko nedelja ranije prestanete da pušite jer pušenje negativno utiče na cirkulaciju i proces zarastanja rana, pa tako produžava vreme oporavka.

Moraćete da prestanete da uzimate aspirin i antizapaljenske lekove tipa ibuprofena jer utiču na pojačano krvarenje. Istovremeno ćete morati da počnete da uzimate antikoagulanse da bi se sprečilo stvaranje krvnih ugrušaka.

Ono što je neophodno da znate je da minimalno 6-8 sati pre planirane operacije treba da prestanete sa unosom bilo kakve hrane ili pića. Morate da skinete običan lak ili gel lak sa noktiju prstiju ruku. Neophodno je da skunete kompletnu šminku sa lica, pirsinge i nakit. Nemojte mazati mleko za telo 4-6 sati pre operacije. Nekoliko dana pre operacije je poželjno uraditi depilaciju, ako postoje malje na delu tela koji se podvrgava operaciji.

Potrebno je poneti pribor za ličnu higijenu i lični dokument sa slikom (lična karta ili pasoš), kompletnu medicinsku dokumentaciju i lekove koji su deo hronične terapije.

Kako se izvodi abdominoplastika sa dermolipektomijom?

 Abdominoplastika se radi u opštoj anesteziji. U zavisnosti od veličine operacije, hirurg određuje operativni pristup koji može biti horizontalni rez, a u nekim slučajevima i horizontalni i vertikalni rez.

Operativni rez se pravi na oko 5 cm iznad pubične kosti, u bikini zoni, od jednog do drugog kuka. Neophodno je da rez bude ovoliko dugačak da bi se ravnomerno mogao odstraniti višak kože.

Koža se podigne, potkožno tkivo se odvoji od mišića celom prenjom stranom. Trbušni mišići se dovedu u pravilan položaj i određen stepen napetosti, pa se zatim ušivaju za okolno vezivno tkivo. Postoji i mogućnost da se postigne uži struk plikacijom trbušnih mišića.

U sledećem potezu se izvlači deo potkožnog masnog tkiva. Onda se koža zateže i odstranjuje višak -takozvana masna keceljica.

Zbog toga što se deo tkiva otklanja, pupak često gubi svoju poziciju, pa je u velikom broju slučajeva neophodno da se napravi nov pupak na odgovarajućoj visini. Radi drenaže rane, najčešće je neophodno da se postave drenovi sa obe strane hirurškog reza. Drenovi se obično uklanjaju nakon 2 dana od operacije. Potom se sa unutrašnje strane vrši zašivanje, što omogućava minimalne ožiljke. Da bi se postigao idealan izgled ravnog i zategnutog stomaka sa čvrstim trbušnim mišićima, preporučuje se da se istovremeno uradi i liposukcija.

Dermolipektomija je druga varijanta abdominoplastike kojom se samo uklanja višak kože i masnih naslaga sa donjeg dela trbuha. Ova vrsta procedure se najčešće radi kod žena koje žele manju korekciju istegnute kože trbuha posle porođaja.

Procedura traje 2-3 sata.

Ožiljak se nalazi u bikini zoni, pa neće biti vidljiv kada nosite kupaći kostim. Godinu dana posle operacije on će izbledeti i postati gotovo neprimetan.

Posle operacije pacijent nosi steznik koji doprinosi smanjenju bola i lakšem i bržem oporavku.

Pacijent ostaje u bolnici 1-2 dana.

Šta je dijastaza stomačnih mišića i kako se rešava?

Kod značajnog broja trudnica, a naročito onih starijih od 35 godina i koje su nosile blizance, i nakon porođaja stomak izgleda kao da su i dalje trudne. Uzrok tome je što mišići levog i desnog dela trbušnog zida ostanu razmaknuti zbog toga što se vezivno tkivo između njih razvuklo, a što se naziva dijastazom trbušnih mišića. To znači da je vaš stomak “izbačen” jer se prostor između desnog i levog trbušnog mišića, koji obično drži vaš stomak na svom mestu, proširio na oko 2,7 cm ostavljajući matericu, utrobu i druge unutrašnje organe da idu ka napred više nego što bi inače trebalo. Dijastaza može da izazove bol u leđima, pojavu trbušne kile, nevoljnog mokrenja i bola u maloj karlici. Tada je jedino trajno rešenje abdominoplastika tokom koje se postavljaju u prvilan položaj, spajaju i ušivaju obe strane uzdužnih paralelnih mišića trbušnog zida.

Ožiljak se nalazi u bikini zoni, pa neće biti vidljiv kada nosite kupaći kostim. Godinu dana posle operacije on će izbledeti i postati gotovo neprimetan.Posle operacije pacijentkinja nosi steznik koji doprinosi smanjenju bola i lakšem i bržem oporavku. Ostaje u bolnici 1-2 dana.

Kako izgleda period oporavka nakon zatezanja stomaka?

Neposredno posle operacije i narednih petnaestak dana ćete osećati bol, pa ćete uzimati lekove protiv bola koje Vam doktor preporuči.  Većina pacijenata uzima antikoagulanse i antibiotike jedno izvesno vreme. Radi bržeg oporavka, dobro je da pacijent ne leži sve vreme, već da povremeno šeta po sobi.

Možete osećati utrnulost i umor i imati otoke i podlive koji obično netaju posle 3 nedelje. Saginjanje, čučanje i nošenje tereta će Vam predstavljati problem, pa bi bilo dobro da Vam neko pomaže u obavljanju kućnih poslova.

Prvih dva dana posle operacije bi trebalo da jedete lakša svarljivu hranu: krompir pire, pirinač, barenu šargarepu, supu, čorbu, barenu piletinu, griz, puding, jogurt. Izbegavajte slanu hranu. Posle toga se preporučuje unos hrane bogate proteinima (meso, jaja, sir) koje pospešuju brže zarastanje. Pijte što više vode ili čaja.

Pušenje, konzumiranje alkoholnih pića i seksualne odnose treba izbegavati u prvih 15 dana.

Preporučuje se da spavate na leđima prvih mesec dana, a onda ćete moći da spavate i na boku. Steznik ćete morati da nosite i dok spavate. Dozvoljeno je da ga skinete samo tokom tuširanja.

Ne preporučuje se tuširanje ili kupanje u kadi u prvih 36 sati posle operacije, što ne znači da ne smete da održavate ličnu higijenu. Možete koristiti vlažne maramice ili navlažen peškirić. Hirurg će Vam dati uputstva kako da čistite i negujete pupak u periodu oporavka. Očekivano je da zona pupka bude otečena i da čak ima i kraste posle operacije. Potpuno zarastanje pupka može da traje i do 6 meseci.

U dogovoru sa hirurgom ćete dolaziti na kontrole i previjanja.

Preporučuje se da se na posao vratite tek kroz 2-3 nedelje. Trebalo bi da izbegavate vežbanje i teške fizičke aktivnosti 6 nedelja posle abdominoplastike.

Da li postoje rizici kod abominoplatike?

Kao i kod svake operacije postoje rizici od alergisjke reakcije na anesteziju, krvarenja i infekcije, ali su oni svedeni na minimum kada se rade u potpuno sterilnoj sali i kada proceduru, strogo prema protokolu, izvodi iskusan hirurg.Kategorije
Telo, Usluge