Pretraga
Close this search box.

Himenoplastika

Šta je himenoplastika?

Himenoplastika je hirurški zahvat kojim se rekonstruiše himen, vraćajući na taj način „nevinost“ i celovitost pacijentkinji. Ova procedura odgovara na različite potrebe i zahteve, bilo da su oni lične prirode, kulturno-religijskog konteksta ili posledica traumatičnih iskustava.

Za koga je namijenjena Himenoplastika?

• Žene koje iz kulturnih ili ličnih razloga žele da obnove himen
• Žrtve nasilja koje traže psihološko olakšanje i obnovu
• Osobe koje žele da iz estetskih razloga poboljšaju izgled genitalne regije

Procedura

Kako se izvodi Himenoplastika?

Himenoplastika se obavlja u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji. Tehnika operacije zavisi od postojećih ostataka himena i uključuje ušivanje rubova ili rekonstrukciju pomoću lokalnih režnjeva sa zida vagine. Procedura traje 30-60 minuta, sa trenutnim povratkom kući.

Oporavak nakon himenoplastike?

• Odmor i izbegavanje fizičkih napora prvih dana
• Laki bolovi koji se kontrolisu analgeticima
• Mogućnost tuširanja mlakom vodom od drugog dana

Rizici nakon himenoplastike?

Kao i kod svake operacije postoje rizici od alergisjke reakcije na anesteziju, krvarenja i infekcije, ali su oni svedeni na minimum kada se rade u potpuno sterilnoj sali i kada proceduru, strogo prema protokolu, izvodi iskusan hirurg.

Najčešća pitanja

Da li su rezultati Himenoplastike trajni?
Rekonstruisan himen izgleda kao prirodni i očekuje se da će funkcionalno reagovati prilikom prvog seksualnog odnosa. Međutim, garantovanje pucanja himena i krvarenja nije moguće sa apsolutnom sigurnošću.

Rizici su minimalni i uključuju standardne hirurške rizike kao što su alergijska reakcija na anesteziju, krvarenje ili infekcija, ali su oni svedeni na minimum uz poštovanje svih protokola sterilnosti i iskustva hirurga.

Himenoplastika se izvodi s ciljem da bude što diskretnija, stoga su ožiljci minimalni ili potpuno nevidljivi. Hirurg koristi tehnike kojima se minimizira vidljivost ožiljaka.