Kada je za kapke rešenje operacija, a kada hijaluron

June 21, 2022 by admin0

Bore oko očiju, tamni podočnjaci ili spuštanje gornjih kapaka najvidljivi su znak starenja na licu. Koža oko očiju je najtanja i zato prva gubi elastičnost. Da bi sprečili ove znake starenja mnogi se odlučuju za estetske procedure kojima se uklanjanju ove promene i postiže podmlađen izgled – aplikovanje dermalnih filera kao nehiruršku i blefaroplastiku kao hiruršku metodu.

 

Koja je procedura potrebna vama

Svakom pacijentu pristupa se individualno i sagledavaju svi faktori koji utiču na konačnu odluku lekara koji će vam vrstu zahvata predložiti. Vrsta zahvata zavisi o stanju kože oko očiju i lica, vaših godina, zdravstvenog stanja, genetike.

 

Osetljiva regija

Koža oko očiju je posebno osetljiva i podložna starenju. Deo ispod očiju nema uobičajeni sloj vezivnog masnog tkiva, pa je zbog svoje suptilne strukture, podložnija pojavi tamnijih kolutova. U tom delu postoji mreža malih krvnih sudova.

Podočnjaci dobijaju nijanse plave ili braon boje. Starenjem koža u ovom delu lako gubi elastičnost i postaje naborana, odnosno stvaraju se kesice ispod očiju.
Iako su uglavnom estetki problem, podočnjaci mogu da ukazuju i na neke zdravstvene tegobe kao što su problem sa jetrom i bubrezima, štitnom žlezdom i drugima.

Gornji kapci se s godinama spuštaju, koža postaje naborana, opuštena i tamnija zbog smanjene elastičnosti vezivnog tkiva ove regije. Često je razlog i stvaranje masnih naslaga i spuštanje obrva. Kod nekih osoba na ove promene ne utiče toliko starenje koliko genetska predizpozicija pa se problem sa spuštenim kapcima javlja već u mlađem dobu.

 

Podočnjaci

Ako su vaš problem podočnjaci, privremeno rešenje mogu da budu hijaluronski fileri. Ova estetska procedura primenjuje se ukoliko postoji udubljenje u predelu podočnjaka, ali ne i uslučaju ako imate kesice i veći višak kože (nabora) koji daju podbuo izgled. Za ovu regiju previđeni su fileri posebne gustine koji se aplikuju ispod oka i u gornji deo obraza da bi se povratio volumen. Posle procedure tanka koža je odignuta od podloge pa se krvni sudovi manje provide što značajno smanjuje vidljivost tamne prebojenosti ispod oka. U slučaju da želite da ovi tamni kolutovi potpuno nestanu, njih je moguće tretirati posebnim mezokoktelima. Trajanje filera u ovoj regiji je u proseku 12 meseci. Posle toga, proceduru je moguće ponoviti.

VAŽNO: Zahvat u ovoj osetljivoj regiji mora da izvodi isključivo licencirani estetski hirurg koji ume da odredi tačno mesto, dozu i dubinu za aplikovanje hijalurona. Ukoliko se filer ubrizga plitko i nestručno, njegov višak se može da se pojavi blizu površine u vidu plavičastog ispupčenja.

Gornji kapci

Primenom hijaluronskih filera moguće je, ali u manjoj meri, podići i gornji kapak. To se postiže prilikom tretiranja regije obrva hijaluronom i nitima. Njenim podizanjem, podiže se i kapak. Ovo može da ima efekta ukoliko gornji kapak nije značajnije spušten.

Operacija gornjih i donjih kapaka (podočnjaka)

Blefaroplastika predstavlja trajno rešenje za podizanje I zatezanje gornjih kapaka i uklanjanje podočnjaka. Operacija se može raditi pojedinčano, na gornjim ili donjim kapcima ili može obuhvatiti obe regije istovremeno.

Kandidat ste za operaciju gornjih kapaka ukoliko vam se zbog smanjene elastičnosti vezivnog tkiva kapak spustio i povukao uglove očiju na dole.

Ukoliko imate izražene kesice ispod očiju i bore rešenje je operacija donjih kapaka.

Nakon pregleda i konsultacija sa lekarom, biće određen i način tretiranja regije oko očiju koji će u vašem slučaju dati najbolje efekte.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *